Папаята подмладява!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Превъзходно сладка на вкус с меки полутонове на мускус – не е чудно, че папаята е наричана „плод на ангелите”.

Въпреки че има лек сезонен пик в началото на лятото и есента, този плод може да бъде намерен на пазара през цялата година.

За ползите от нея върху кожата може би се говори още от времето на нашите предци. Папаята е богата на антиоксиданти и съдържа специален ензим, наречен „папаин”, който е известен с това, че може да убие мъртвите клетки и да премахне всякакви дефекти по кожата. Правете редовно маски с папая върху петната или пъпките на кожата и ще изглеждате винаги по-млади и свежи! Не забравяйте, че става и за ядене!

В папая с тежина около 300 грама се съдържа: витамин C – 313.1%;  витамин А – 66,5%; фолиева киселина – 28.8%; калий – 22.3%; фибри – 21,8%; витамин E – 11.1%;  витамин К – 9.8%. Според рейтинга на най-добрите храни със своите качества папаята може да се квалифицира като много добър или отличен източник на полезни съставки. Ако редовно хапвате папая това ще подобри сърдечно-съдовата ви система и ще ви осигури защита срещу рак на дебелото черво.

Папаята може да се използва по много различни начини. Тя може да се яде самостоятелно като пъпеш, а може да се смесва във всякакви комбинации.

Ето няколко бързи идеи за сервиране на папая:

  • Смесете нарязана на кубчета папая с магданоз, люти чушки и джинджифил, за да направите уникална гарнитура, която върви много със скариди, миди и всякакво месо.
  • Поръсете папаята със свеж лимонов сок и се насладете на невероятния й вкус.
  • Срязваме малка папая надлъжно и запълваме с различни плодове.
  • Поставете в една купа нарязана папая, ягоди и кисело мляко, разбийте с миксер и ще получите чудесен гъст нектар. Консумирайте с лед в летните горещини!

Внимание: В случай, че имате алергия към латекс, много е вероятно да имате и алергия към папая.

 

Топлинното изтощение – какво е и как да реагираме?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар