Прекъсване на бременност

Има много причини поради, които някой може да иска да прекрати своята бременност. Може да се окаже, че плодът е развил аномалия в утробата, може би контрацепцията се е провалила, жената може да е била изнасилена или просто да чувства, че не може да продължи с бременността.

Каквато и да е причината, това е трудно решение за вземане и всеки човек има своите собствени мисли и причини за това как ще направят този избор.

Вземането на решение
Въпреки че не е юридически необходимост е силно препоръчително жената да намери някой, на който да може да се довери и с който да обсъдят добре тази опция.

Когато има някой, който ще ви изслуша и ще ви помогне да разберете пълните последици от вземането на това решение, това може да помогне за изясняването на ситуацията. Ако няма, човек на който можете да се доверите около вас има много организации, които могат да предоставят тези съвети и консултация.

Ако сте сигурни, че искате прекратяване, то е много важно да се видите с вашия GP или да направите лично назначение в една от многото частни клиники възможно най-скоро.

Законът
Сегашния закон в България, казва, че бременността може да бъде прекратена по желание до 12-та седмица на бременността. Освен ако плода не е с аномалии забелязани по време на процеса на развитие. Тогава аборт се разрешава до 20-та гестационна седмица по медицински показатели. При срок на бременността, по-голям от 20-та седмица се разрешава само при наличие на неотложни причини за спасяване на живота на жената или при доказани груби морфологични промени или тежки генетични увреждания на плода
Много болници имат свои собствени правила и насоки по отношение на абортите и много от тях няма да помислят за прекратяване на бременността след 12 седмици, освен ако е налице сериозен риск за бебето или майката.
Закона гласи също, че трябва двама лекари да се съгласят, че прекратяването е най-добрият вариант за пациента и да преценят както физическото, така и психическо здраве на пациента.

Преди да започне процедурата
Преди да се назначи прекратяването, ще бъдете прегледани и лекаря ще оцени здравния ви статус. Трябва да се определи в коя седмица на бременността сте, а това може да включва използването на ултразвук. Възможно е, този преглед да бъде извършен без вие да виждате това, което е на екрана.

Техники за прекратяване
Прекратяването може да се направи по два начина. За тези, които са в първите седмици на бременността или по-малко от шеста седмица, се използва вакуум аспирация. Плодния сак може да се аспирира с тънък инструмент без предварително разширение на маточната шийка. Това е безболезнена и бърза манипулация, която не изисква пълна упойка. При по-късно прекратяване маточната шийка трябва предварително да се разшири до определен размер с инструменти, което е болезнена манипулация, за това по правило се прави  с краткотрайна венозна анестезия. В зависимост от стадия на бременността, може да се наложи сърцето на плода да бъде спряно, преди той да се отстрани.

Съществува и медикаментозен аборт, който се използва в първите седмици от бременността но, този вид прекратяване е забранен в България и не се практикува от нито едно болнично заведение.

Усложнения
Както при всички операции, съществува риск от упойката. Налице е също така и потенциална опасност от перфориране на матката по време на процедурата или кръвоизлив. Въпреки стерилността на цялото оборудване е възможна и инфекция.

Кървенето е често срещано явление след прекратяване на бременността, но трябва да спре след 10 дни. Ако не стане по-леко, започва да мирише или съдържат слуз е важно да се види от лекар, които може да определи причината за кървенето или да предпише антибиотици ако има инфекция.

Вземането на  решение за прекратяване на бременност е много труден избор и трябва да бъде внимателно обмислено предварително. Има много хора, които не са съгласни с аборта предимно на религиозна основа, но всяка жена трябва да направи своя избор, който е точно за нея.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар