Детето ми капризничи. Всички ли правят така? (1)

glezenoto-dete-8359-500x334Детето ми капризничи и не знам как да се справя с това. Всички деца ли разиграват родителите си с капризи?!
Защо децата капризничат? Можем ли да ги отучим да го правят? Отговорът е положителен – и веднага следва предупреждението: въоръжете се с търпение! Капризите не са нищо друго, освен “номера” за привличане на вниманието, обясняват от www.lady.ru.

С капризите трябва да се борим още от първите дни на детето си. Даже когато то е още бебе и върши нещата несъзнателно, има начин поведението му да се коригира. Например ако хване кичур от косата ти и годърпа, или пляска с ръчичка по лицето ти – непременно трябва да хванеш малката ръчичка и внимателно да я отместиш, като с няколко думички обявиш, че така не бива. Същите думи казвай всеки път, когато ситуацията се повтори. Внимание: от този възпитателен “етюд” ще има полза, ако всички вкъщи следват аналогично поведение. Това ще отгледа у детето условна спирачка.
Дори най-спокойните и сговорчиви деца понякога капризничат. Правят го във всяка възраст (а нима не е същото и с възрастните?!). Чрез каприза си детето изразява категоричното желание да постигне нещо, което не е позволено по някаква причина.

И така: капризът е “инструмент” за привличане на вниманието. Познато ли ви е това: поднасяте на съкровището си нещо за ядене, а то не го харесва и отказва да сложи и залък в уста. И започва такова суетене – свят да ти се завие! Малкият човек става център на внимание, уговарят го, питат го, предлагат му. А всичко може да бъде много по-просто: пропускате храненето! Нищо фатално няма да се случи. Следващия път мъникът ще се замисли дали да капризничи отново.
Все пак трябва да признаем, че има случаи, когато капризите са оправдани – например когато детето е болно. Но в повечето случаи по принцип за проявата на някакъв неоправдан каприз причина са възрастните. Постоянните съвети и натяквания, намесата в действията на едно дете – всичко това го изнервя, то става раздразнително и капризно. Има и трети тип капризи – от обида. Проявяват се, когато малкият човек се чувства пренебрегнат, когато възрастните не му обръщат внимание, отказват да го изслушат. В този случай чрез капризите мъникът един вид си отмъщава.

(Следва)

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар