Упътване за родители: какво е онлайн социална мрежа?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

 

Когато тийнейджърите говорят за facebook или myspace познати като сайтове тип социални мрежи – родителите просто кимат вяло, без да обръщат особено внимание. Влиянието на подобни сайтове обаче е огромно.

 

MySpace например стартира през 2003 г. и става толкова популярен и влиятелен, че дава начало на кариерите на музикантите от „Arctic Monkeys“ например – след което го купува ръководената от Рупърт Мърдок „Нюз Корпорейшън“. Сайтове като MySpace, Bebo, Friendster и Facebook съставляват огромна част от света на подрастващите, които често се насочват към тях, за да поддържат връзка с приятели или да търсят романтични изживявания. Непрекъснато се появяват нови и нови сайтове – като всеки обещава да е следващата „сензация“.

 

FACEBOOK.COM

Стартирайки през 2004 г., сайтът първоначално се концентрира върху Свързване на студентите в Северна Америка. Сега вече се използва широко от всички възрастови групи като начин да поддържат връзка помежду си. Във Facebook не казвате „здрасти“ на приятелите си – там ги „сръчквате“ (poke). Подробности от профилите на потребителите на социалната мрежа могат да се видят през търсачките в интернет, макар че имате въз­можност да се откажете от тази опция от менюто на страницата „Search privacy“.

 

FRIENDSTER.COM

Сьздаден в Калифорния през 2002 Friendster работи на принципа на другите големи социални мрежи. Потребителите си създават онлайн само­личност, като качват снимка и отговарят на въпроси. След това могат да добавят „гале­рии“ с приятели. Повечето членове на тази мрежа са на възраст между 21 и 30 години.

 

ВЕВО.СОМ

Сайтът е създаден през 2005 г. и като цяло привлича по-млади потребители в сравнение с другите социални мрежи. Сред най-големите му атракции е функцията „бяла дъска“, която позволява на регистрираните в мрежата да рисуват шан­тави портрети на приятелите си онлайн. В момента сайтът разработва платформа, която да позволи обменяне и сваляне на музика.

 

MYSPACE.COM

По същество това е сайт за любителите на музика и в него могат да се открият както индивидуални профили, така и страници на музикални групи. Заглавната страница на профила ви показва какво харесвате и какво не, кои са любимите ви изпълнители и какъв е „романтичният ви статус“. За съжаление този сайт често е обект на интерес от страна на педофили и преследвачи, на което се дължи и част от негативния му имидж.

 

 

Facebook депресира!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар