Как да предпазите децата си от опасностите в социалните мрежи?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Научете децата си, че хората невинаги са такива, за каквито се представят…

В общественото пространство доста се говори за опасностите, дебнещи в социалните онлайн мрежи като Bebo и MySpace. Най-често цитираният от ме­диите риск е фактът, че педофили използват сайто­вете, за да се запознават с деца Ето какво трябва да знаете, за да предпазите децата си.

1.      Повечето социални мрежи изискват потребителите им да са над определена възраст – за Bebo то­ва е 13 години, а за MySpace – 14 години. Ако детето ви, което е под тази възраст, се е регистрирало в сайта, свържете се с администраторите и те ще изтрият профила оттам.

2.      Някои снимки в профилите на потребителите са много провокативни. Предупредете младежите за опасностите – нецензурните снимки лесно могат да бъдат сваляни и дори редактирани от безскрупулни хора.

3.      Научете децата си, че хората невинаги са таки­ва, за каквито се представят. Ако човекът, който е осъществил контакт с тях, не им е приятел в реал­ния свят, не трябва да го добавят в списъка с прия­телите си, нито да му дават лична информация.

4.      Предупредете децата си никога да не споделят пълното си име, възраст, адрес, основния си имейл или телефонен номер. Заради собствената им безо­пасност ги накарайте да си открият чисто нов имейл адрес, който да използват специално за регистра­цията в Bebo или някоя друга мрежа. Така, ако по­паднат на някой досадник, винаги могат да се отка­жат от този имейл адрес и да продължат да използ­ват основния си.

5.      Алармирайте децата си каква е истинската опасност, ако се срещнат на живо с някого, когото познават само от интернет. Ако са решени да го на­правят, настоявайте да отидете с тях – или да ги придружи доверен по-възрастен от тях приятел.

6.      Ако разберете за случаи на странно поведение или тормоз, информирайте за това хората, поддър­жащи сайта, или организациите за защита на детето и уверете детето си, че това не е по тяхна вина.

7.      Посъветвайте тийнейджъра си никога да не из­ползва истинското си име в социалните мрежи, а вместо това да си избере псевдоним. Освен че така ще запази личното си пространство, с този съвет ще подобрите възможностите му да си намери работа в бъдеще. Повечето работодатели използват Google, където проверяват името на хората, кандидатства­ли за работа при тях. По този начин, ако са използвали истинското си име, от компанията могат да попаднат на профила им в сайта – а там може да има Акредитираща информация, която да застраши шансовете им за хубава работа в бъдеще.

 

Изберете си трудна за разбиване парола в интернет

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар