Рибата полезна и за млади, и за стари

Сезонът е подходящ – какво по-приятно меню за топлата лятна вечер от морска или речна риба на скара, придружена от свежа салата и чаша бяло вино? А докато се наслаждаваме на крехкото риб­но месо, неусетно полагаме грижа за здравето си – рибата притежава неизброими ценни хранителни качества за сърцето, тонуса и линията.

На какво е богата рибата?

● тя е чудесен източник на протеини

● богата е на желязо, необходимо за тону­са на организма

● на фосфор, който е от съществено зна­чение за костите

● на цинк и мед, подсилващи имунната система

● на флуор, кобалт, селен и манган

● съдържа мастни киселини Омега-3 (осо­бено мазните риби и студените рибни ястия)

● набавя на организма витамини A, D, ВЗ, В12 и РР

● костите и хрущялите на сьомгата и сардината са източник на калций

● морските риби са богати на йод

 

Какви са нейните предимства пред месото?

● тя е по-лека на мазнини

● мазнините й съдържат много по-малко от вредните наситени липиди и много повече от благотворните за организма полиненаситени мастни киселини

 

За тонус

В 100 гр риба се съдържат 18-20 г протеини, които от своя страна се състоят от есенциални аминокиселини – орга­низмът ги използва в своя растеж и за обновяване на клетките си. Освен това рибата е богата на желязо от животински произход (също като месото), което се усвоява много до­бре от организма. Този елемент често не достига при малките деца, както и при жените, спазващи продължител­ни диети. Липсата на желязо води до умора, намалени защитни сили и до анемия в по-тежките случаи.

Според ново американско проучване при мъжете, които консумират риба поне веднъж седмично, рисковете от смъртоносна сърдечна криза са с 52% по-малко, отколкото при тези, които прибягват до рибата само веднъж месечно или дори още по-рядко.

За линията

Неслучайно рибата е неизменна част от повечето диети. Това е така, защото тя има висока хранителна стойност, но е нискокалорична и бедна на мазнини. По-леките риби (3 до 6% липиди) дос­тавят на организма едва 80-120 Ккал за порция от 100 г. Но дори и „мазните“ риби (60 до 10% липиди) рядко над­хвърлят 130-150 Ккал за 100 г.

За да се Възползвате максимално от дие­тичните качества на рибата, приготвяй­те я на пара или сварена в бульон – така отлично се запазва и неповторимият й вкус.

За сърцето и кръвоносната система

Многобройни изследвания доказват, че редовната консумация на риба играе превантивна роля по отношение на сърдечно-съдовите заболявания. Най-полезни се оказват мазните риби от сту­дените морета – сьомга, скумрия, херинга и тон. Два-три пъти седмично те могат да заместват месото.

Мазнините на изброените риби им позволяват да издържат на суровите условия в ледените морски води. Те се състоят най-вече от полиненаситени мастни киселини, които играят важна роля в укрепването на клетъчните мембрани и водят до снижаване на нивото на холестерола, като запазват само „добрия“. В месото на рибата се съдържат и други специфични мастни киселини, като Омега-3, благоприятстващи втечняването на кръвта и правилно­то функциониране на кръвоносните съдове.

Ако се стремите към максимален ефект, консумирайте риба от океански улов, а не от развъдници. Мазнините на отглежданите риби не са от същото качество, въпреки че това не влияе на хранителната им стойност.

Мазни риби – Скумрия, Херинга, Сьомга, Тон, Пъстърва

Средно мазни – Шаран, Сардина, Ципура, Мерлуза

Леки – Калкан, Треска

За добро настроение

Случаите на депресия и самоубийства са значително по-малко в региони, къ­дето се консумира много риба. До този извод след дългогодишни проучвания, проведени в САЩ, е достигнал психо­логът Давид Серван-Шрайбер. Често­то присъствие на рибата на трапезата регулира смущенията в настроения­та, свързани със смяната на сезоните. Дори постнаталната депресия е много по-слабо изразена сред младите май­ки в страните с обилна консумация на морска храна. Ефектът се отдава на високото съдържание на ненаситените мастни киселини Омега-3.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар