На кантара КИЛОГРАМИ / ЗАПЛАТА – част 2

Ако искате по-висока заплата, трябва да следите… талията cи! Защото според все повече проучвания, килограмите определят докъде ще напреднете в кариерата в изненадващо по-голяма степен, отколкото доброто старо трудолюбие.

част 1

Залог за успех

Да, красивата външност е залог за успех. Не за­щото „красота“ по принцип е равно на „успех“. А защото хубавата визия в повечето случаи означава, че си положил усилия да изглеждаш добре. Лошата (под формата на зле поддър­жани зъби, кожа или фигура) – че те е домързяло да се постараеш. Именно – усърдието!

Това така любимо на специалистите от отдел „Човешки ресурси“ качество. И не само на тях. В ерата, в която здравословният начин на живот е приоритет, цялото общество вдига летвата на установените визуални норми.

Измерване с думи

Ето как красотата ни влияе, без дори да си даваме сметка за това: оценяваме привлекателността на едно лице за части от секундата и ако то е хубаво, го свързваме с позитивни думи като „смях“ и „щас­тие“. Красивите образи ни предразполагат и това е вродено за хората от всички култури, твърдят Ингрид Олсон от университета в Пенсилвания и Кристи Маршуец от „Йейл” автори на поред­ното научно изследване в областта. В него те накарали участниците да разгледат фотоалбуми на студенти, да оценят привлекателността на хората от снимките и да асоциират образите с думи. Времето за реакция било съвсем кратко, а критерии за красота липсвали.

Притегателна сила

Анкетираните обаче се справили бързо и се оказали изненадващо единодушни. Изводите:

1) красотата може да бъде „измерена“ само с един бегъл поглед; 2) оце­няването й е на принципа на крайностите – или мно­го грозно, или много хуба­во; 3) неатрактивните лица не предизвикват никак­ва реакция, но привлекателните събуждат силни позитивни асоциации. Освен това се оказало, че дори децата предпочитат красиви лица. И изобщо, както казва Олсон: „Привлекателните хора получават повече внимание, смятани са за пo-интелигентни и са по-добре платени!“

Прецизни по швейцарски

Ако работите с клиенти и се борите за пови­шение, започвайте да четете новата настолна книга на банковите служители! Дебела е 44 страници, а неин създател е UBS. Швейцарският банков гигант издаде инструктаж как трябва да се обличат и да изглеждат неговите подчинени. Четивото включва детайли като подходящата дължина на ноктите на… пръстите на краката, подходящото за под ризата бельо, цвета и разме­ра на костюмите. Разбира се, специално внимание е отделено на полезните диети. И това, че преди и по време на работа не бива да се ядат чесън и лук, съвсем не е всичко!

Уравнение с бедра

Внимание, математици: определението „особено женствена“ вече може да бъде изчислено с фор­мула! За да я приложите, ви трябват само два размера – обиколката на талията и дължината на бедрата. Ако съотношението между тях е равно, или по-малко от 0.7, получавате така желаното признание за женственост. Важна подробност е, че това съотношение се влияе от конкретни хормони в кръвта – андрогенните. И освен това е гаранция за добро здраве, устойчивост на стрес и… силен характер (задължителен фактор, ако искате да напредвате в кариерата).

 

 

 

Защо не мога да отслабна?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар