Хранителните режими не работят в 95 % от случаите

ТЯЛО ЗА ВКЪЩИ, МОЛЯ!

Защото, ако диетите помагаха, щяхме да ги спазваме само по веднъж, нали? А какво ли не сме изпробвали! То не бяха забрани – да не се яде вечер след 18.00 часа, да не се яде рано сутрин или пък да се яде според кръвната група… Кой от тези похвати е успял да изкара едновременно всички жени от лабиринта? Точно така – никой. Което ми напомня, че би трябвало да ценим различните типове фигури, тела и красота по същия начин, по който се прехласваме по всевъзможни национални кухни от цял свят. Вместо това обаче, ако тялото можеше да се поръчва като порция китайско за вкъщи, то щеше да се предлага в една-единствена опаковка: с размер „слабо и дълго“. Като в случая „слабо“ не означава „пропорционално“ или „стройно“. А по-слабо от най-слабото. Истинска скука!

ОСЪДЕНИ НА СЪВЪРШЕНСТВО

Разбира се, модата на изящната фигу­ра не е нещо ново. Нито пък иконите за красота. Справка: Мерилин Монро, София Лорен, Грейс Кели, Бриджит Бардо… Някога обаче е било истинско бедствие да си жена с кокалест силу­ет. И дамите едва ли са пиели хапчета за постигане на желаното тяло. Пък и идеалната фигура не е била задължител­но условие. Днес обаче красотата вече не принадлежи само на холивудските героини. Тя е връчена на всички жени. Завинаги! (А не например за периода, в който си търсят половинка.) Сега гово­рим не просто за очакването на жена­та да е красива, а за изискването да е красива по определен начин през цяло­то време – не за удоволствие, а като необходимо условие за „нормалност“.

 

НА СЛЯПО

Още един паралел между преди и сега: имаше времена, когато пържолите, сиренето, яйцата и салатите бяха по­лезни. После високопротеиновите и млечните храни се сбогуваха с добрата си хранителна слава и предпочитани станаха пастата, бобовите растения, оризът и пълнозърнестият хляб. В зави­симост от това, кое гуру се промотира под маската на поредния научен пробив, вярваме, че най-удачни за ядене са ту високопротеиновите, ту нискогликемичните, ту нискомаслените продукти. И следваме сляпо тази вяра, докато на хоризонта не се появи нов диетичен гуру и не промени системата, по която съставяме менюто си. В такава ситуа­ция е лесно да изгубиш цялостния поглед върху нещата и да не забележиш как ди­етичната индустрия печели от факта, че хранителните режими не работят в 95% от случаите. Този процент рециди­ви в отслабването означава едно: много постоянни клиенти.

 

 

 Гафове, които провалят диетите


b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар