Как да отслабнем без драстични диети?

Ако искате да отслабнете драстичните диети няма да ви помогнат. Резултатите от тях винаги са краткотрайни. Вместо това опитайте постепенно да промените отношението си към храненето, а междувременно наблягайте на спорта и движението.

Принципът на отслабването е да приемате по-малко калории, отколкото изгаряте. Звучи толкова лесно. Защо тогава има купища книги, препарати и програми за отслабване, а всяка година ни се предлагат все по-чудо­дейни начини да свалим килограми без капка усилие?

Истината е, че нищо не става за една нощ. За да отслабнете трайно, трябва да промените изцяло и за постоянно отно­шението си към храната и да започнете редовно да спортувате. Доста по-малки са шансовете ви да успеете, ако се опита­те да промените начина си на живот из­веднъж. Постепенните, почти незабеле­жими промени са най-сигурният път към успеха. Но това изисква много усилия и постоянство.

Диетолозите препоръчват да се отслабва, като се сваля по половин килограм сед­мично. За да постигнете това, трябва да намалите калориите за всяка седмица с 3500, което означава 500 калории по-малко всеки ден.

За целта е най-разумно не само да се храните по-малко, но и едновременно с това да изгаряте повече калории. Вместо да се опитвате да намалите калориите с 500 на ден, по-разумно е да приемате са­мо 250 калории по-малко, а останалите 250 да изгорите чрез спортуване.

Защо спортуването е толкова важно? Защото повечето хора, които са спазвали диети и не са спортували впоследствие, възвръщат загубените килограми. Из­следване, включващо хора с наднормено тегло, които са спазвали диета, спортува­ли са или са комбинирали двата начина, показва, че тези, които са спортували без диета, са успели да задържат теглото си най-дълго време. Лекарите препоръчват да се занимавате с умерена физическа дейност поне 30 минути всеки ден или почти всеки ден. Според последните проучвания човек има нужда от поне 40 или най-добре 60 минути физическа активност на ден, за да успее да отслабне и да задържи теглото си. Не се стряскайте от тези цифри. Няколко 10- или 15-минутни серии от физически упражнения дневно също ще имат резултат.

 

ВНИМАНИЕ

Обърнете се към лекаря си, ако теглото ви безпричинно се покачи. Това може да се дължи на скрит проблем като нарушена функция на кожа, отпадналост, студени крайници, изтръпване на краката. Друг признак е задържане на телесната температура под 36,7 градуса три поредни дни. (Най-добре е да измервате температурата си сутрин преди ставане.) Причини за покачване на теглото могат да бъдат и нарушени функции на сърцето, бъбреците или други ендокринни проблеми.

 

АВТО ТЕСТ: Храните ли се здравословно?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар