Може ли да се живее без тази подправка – солта?

промоции

Най-убедителният аргумент срещу строгите ограничения на натрий в дие­тата, посочват защитниците на солта, е това, че досега никога не са се провеждали пълноценни клинична проучвания, които да показват как влияе използването на оп­ределено количество натрий Върху риска от инсулт, инфаркт или смъртността. В интерес на истината доказано е, че пони­жаването на кръвното налягане намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Но ние и идея си нямаме дали значителното намаляване на приема на сол наистина ще спаси сърцата ни.

Същото е и с обратното твърдение: не е ясно дали злоупотребата със сол наистина води до инфаркти и инсулти. Между друго­то, нашият организъм не е толкова безраз­личен към липсата на сол в храната ни: тя провокира жажда, умора и мускулни спазми на краката и стъпалата – това също е при­знак за липса на сол (заедно с липсата на магнезий, калций и Витамини Е, А). Дори при симптоми като слабост, загуба на апетит, гадене и повръщане може да става дума за малък дефицит на сол. Защо жените по Време на бременност обичат да си хапват нещо солено? Защото зародишът извлича от организма на майката солта, необхо­дима за развитието му. Вярно е, че от сол до сол има разлика: на ценни за организма ни микроелементи е богата морската и ка­менната сол, която се добива в екологично чисти райони. А обикновената (пречистена) готварска сол, която използваме всеки ден, не съдържа микроелементи. Това е прос­то чист натриев хлорид. Съвременните пречистващи технологии лишават солта от всички ценни за здравето и живота ни вещества, като йод, магнезий, литий, селен, цинк и т.н. В страните, където към храната се добавя сол, получена по традиционния начин – чрез изпаряване на морската вода на слънце (например в Испания, Венецуела, Япония), много рядко срещани са такива за­болявания, като рак на лимфната система; инфаркт, преждевременна атеросклероза или сенилна деменция (слабоумие). Както знаете, хората, които се хранят с пресни морски дарове и използват морска сол като подправка, имат по-добро здраве, както и продължителността на живота при тях е по-висока.

ВНИМАНИЕ!

Така че „правилната“сол в умерени количества е необходима на организма ни. Но има заболявания, при които се препоръчва приемът на сол да се нама­ли или дори да се елиминира напълно – това са някои бъбречни заболявания, сърдечносъдови, хипертония, затлъстяване и рак.

За Po-krasivi.net– в-к „Доктор”

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар