Колкo килограма искате да свалите? -2 кг.

Изберете подходящата за вас диета

Прословутите „няколко кила в по­вече“ все повече ви дразнят? Преди да се хвърлите в гладуване или изтощи­телна гимнастика, преценете как точно трябва да се храните според вашия специфичен проблем. Чрез подходящо подбрано меню излишъците по вас скоро ще се превърнат в лош спомен.

-2 кг.

Прочистете организма си, улеснете храносмилането и отделянето, за да се освобо­дите от тези два килогра­ма, които ви пречат да се чувствате добре. Изберете диетата „антиотрови“ – едноседмична, прочиства­ща и ефикасна.

Бързо натрупани, бързо премахнати!

Черният ви дроб, позадръстен от натрупаните мазнини, захари и алкохол, работи забавено. Чувст­вате се подута, леко ви се гади.

Вашата цел е прочистването на организма, за да се възвърнат тонусът и хубавият ви тен.

Принципът се състои в консумацията на голямо количество зеленчуци и плодове, които стимулират храносмилател­ния тракт и набавят на организма витамини, минерали и фибри. В диетата влизат и малки количества глюциди от пълнозърнести храни, които допълват запаси­те от минерали и фибри. Трябват ни и протеини, за да не загубите мускулна маса и за да не чувствате глад. Мазнините са силно ограниче­ни, а захарите, които не идват директно от пло­довете, са напълно пре­махнати, с изключение на лъжичка мед сутрин. Порциите са неголеми, за да не се натоварва стомахът. Предвиждат се три хранения на ден.

Защо диетата е ефи­касна? Ако се опитате набързо да прочистите организма си с пълен глад, тялото ви ще из­падне в силен стрес и ще произведе голям брой вредни свободни радикали. Докато диетата, здраво стъпила на принципа на разумните ограничения, стимулира деликатно и естестве­но отделителната система.

Как става на практика? Най-добре започнете през уикенда, за да имате време да си направите супа, а и да си почивате повече през първите 24-48 часа. Възможно е в началото да уринирате по-често и да се появи леко безболезне­но стомашно разстройство.

Следвайте диетата и продължение на 6-10 дни, като разнообразявате зеленчу­ците, плодовете и белите меса. Не забравяйте през целия ден да пиете вода – поне 5 чаши.

А после? Постепенно се върнете към „нормално” хранене. Добавете нишестените и бобови храни или хляба, но винаги в комбинация с варени зелен­чуци. Продължавайте да избягвате захарта и готовите храни. Освен белите меса можете да включите в менюто си и немазно червено месо. От време на време можете да си организирате ден за прочистване, за да поддържате постиг­натото тегло.

Малки помощни решения

Ако чувствате стомаха си „разбъркан“ и ви се гади, сутрин пийте сок от черна ряпа или брезов сок – и двата стимулират черния дроб и храносмилането. Вкусът на черната ряпа е силен и не всички го харесват, затова можете да разредите сока с малко вода.

Ако сте отпаднали и вяли, добавяйте към сутрешния плодов сок по една ампула пчел­но млечице, гуарана или женшен. Можете да взимате и супена лъжица цветен прашец (полен), който стимулира храносмилането.

Примерно дневно меню

   Закуска

 • зелен чай
 • овче или соево кисело мляко с 1 ч. л. Мед и шепа ядки (бадеми, орехи, лешници…)
 • 1 банан

    До обяд

 • сок от 2 цитрусови плода – портокал, лимон, мандарина, грейпфрут.
 • 3 сушени кайсии или сливи

Обяд

 • домашен зеленчуков бульон
 • 150 г риба или пилешко бяло месо, при­готвени на пара или на фурна във фолио, с лимонов сок и подправки по избор
 • варени зеленчуци (от бульона)

1 час след обяда

 • 1 киви

Следобедна закycкa

 • зелен чай
 • 1 ябълка

     Вечеря

 • домашен зеленчуков бульон
 • 1/2 чиния варени зеленчуци (от бульона)
 • 1/2 чиния пълнозърнест ориз или булгур с 1 с.л. зехтин
 • компот от плодове по избор без захар

Рецепта за бульон

Нарежете зеленчуците на едри парчета. Залейте ги с вода, добавете червен пипер, много малко сол и ароматни треви, но никакви мазнини. Дръжте бульона на студено не повече от два дена. Консуми­райте зеленчуците отделно. Най-под­ходящи за прочистване на организма са празът, черната ряпа, лукът, аспержите и артишокът. Разбира се, към тях можете да добавите и всякакви други продукти, с изключение на картофите. Не са разреше­ни също фидето, оризът, варивата.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар