Какви нарушения може да предизвикат болка в ходилото ?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Здравейте! От известно време изпитвам болки в г стъпалото. Дали това е артритг или причината е някъде другаде?

Йорданка Благоева – София

Дали обувките не ви стягат точно на ходилото или подметките не са поставени под някакъв абсурден ъгъл? Жените се усещат много неустой­чиво, когато се покатерят на високи токове. И мъжете често обуват тесни отпред обувки, които принуждават пръ­стите да се качват един върху друг,

Но дори и да носите удобни обув­ки, наднорменото тегло също може да предизвика болки в стъпалата. Много хора страдат от постоянни болки в стъпалата заради бурсит на големия пръст, заради мазоли, кокоши тръни, врасъл нокът, плоскостъпие и разте- жение на връзките.

Ако усетите внезапна рязка пул­сираща болка в големия пръст на крака, може би страдате от подагра и не подозирате за това. Тази болка може да се появи по всяко време на денонощието, независимо с какво се занимавате. Освен ако не сте ударили или наранили големия пръст на крака си. При подагрен пристъп, след като свалите обувките, пръстът е подпух­нал, зачервен и горещ при опипване.

Подозренията за подагра ще се потвърдят, ако по-рано не ви се е случ­вало подобно нещо или ако редовно приемате диуретик или лекарства против високо кръвно с диуретик. Тези лекарства не само изкарват излиш­ната течност и понижават кръвното.

Те увеличават съдържанието на пикочна киселина в кръвта. А тя попада в ставите, най-често в големия пръст на стъпалото и предизвиква пристъп на подагра.

Ако не се лекувате, болката може да стане толкова остра, че дори само допирът на чаршафа да ви измъчва.

РЕВМАТОИДНИЯТ АРТРИТ МОЖЕ ДА ЗАСЕГНЕ И МАЛКИТЕ СТАВИЧКИ ПО ХОДИЛОТО

Ако по време на ходене почувствате рязка болка в петата, значи страдате от костна шпора. Подложете се на рентген, който вероятно ще открие източника на вашето безпокойство. И, съот­ветно, ще се наложи да се заемете с лечение. Стъпалото съдържа много ставички, всяка от които е мишена за различните форми на артрит. Ревматоидният артрит може да засегне и малките ставички на ходилото. Това предизвиква рязка болка както в покой, така и при ходене. Тази болка е хронична и, подобно на ревматоидния артрит в другите стави се съпровожда с оток и деформация на ставите.

За да проверите дали тази болка е предизвикана от намалено кръвоснабдяване, сложете ръка на стъпалото, на големия пръст. Там би трябвало да усетите пулс.

Може малко да го потърсите, защото той мени мястото си. Ако не откриете такъв пулс, ако кракът ви е студен, ако ги няма мъничките косъмчета на пръстите, най-вероятно става дума за лоша циркулация на кръвта в стъпалата.

Съдовата болка в крака често се случва на хипертоници след инсулт или инфаркт, преживени преди това. А също и вследствие диабет, или ако пушите много. Ако болката първо се появява при ходене, но сега вече възниква и в покой, или по време на сън, тогава вашите съдови нарушения са доста напреднали…

ВНИМАНИЕ!

За да си помогнете носете удобни обувки. Пазете стъпа­лата си от травми. Никога не забравяйте, че цялото тяло се балансира от ходилата. Ако болката в тях не е свързана с травма или неудобна обувка, тогава се посъветвайте с лекар.

 

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар