Детето ми не иска да си играе самичко… Как да постъпя?

Ти лайф за Лекува

То започва да хленчи от момента, в който остане само с играчките си? Можете да му помогнете да добие повече самостоятелност в игрите.

Ако бебето прекарва дълги часове в размахване на ръчички и премятане на разни предмети, то при тригодишното дете нещата се усложняват. То има нужда от родителите, за да нареди пъзела, за да довърши

дете играчки

За детето е важно да бъде самостоятелно, защото така развива въображението си

рисунката или просто за да реши на какво да си играе. Но за него е много важно да си играе и самостоятелно, защото така развива въображението си. Неговото лично пространство става сцена, на която детето се „помирява“ с реалността, за да преодолее страховете и разочарованията си.

Започнете заедно!

Детето се мотае из стаята си и не знае какво да прави. Не се притеснявайте, някои деца имат нужда от малко внимание и след това всичко тръгва по-добре. Започнете да играете с него. Подсказвайте му идеи, извадете заедно играчките или забравените книжки, наредете първите части на пъзела. Целта на родителя е да напътства детето как да се занимава само. Внимавайте – да играете заедно не означава вие да играете вместо него. Придружавайте го, без да му казвате точно какво да прави. Съобразявайте се с постепенния му напредък.

Останете наблизо

Излишно е да се обвинявате, че сте прекалено заети, за да отделите време на детето. То трябва да се научи да действа, без непрекъснато да изпитва нужда от вашата подкрепа. Само че, за да приеме да остане само, за да понесе тишината, то трябва да изпитва сигурност.

Като си играе самостоятелно, малкото същество осъзнава какво е свободата. За самата игра не му трябват много неща, но за сметка на това то е взискателно към обстановката. Достатъчно е просто един възрастен да е в същото помещение, за да почувства детето, че има свидетел на заниманията му.

Погледите, коментарите му действат като трамплин. Седнете наблизо и наблюдавайте дискретно какво прави. Ако има нужда, го насърчавайте да се съсредоточи в задачата си.

Създайте му възможност да бъде само!

Може би детето ви всъщност никога няма възможност да остане само? То ходи на детска градина, след това е в шумната семейна среда, особено ако има брат или сестра, често е на гости на приятелчета, така че никога не му остава време да се озове насаме със себе си. А самотата е от съществено значение за развитието на личността.

Бездействието развива любопитството, защото представлява очакване нещо да се случи. Останало само, детето има възможност да разсъждава върху свои собствени идеи, да измисля, да експериментира, да черпи от ресурсите си.

Насочвайте го към спокойни занимания

Оставете настрана шумните видеоигри и насочете детето към рисуване, игри с карти, книжки – по този начин то ще се научи да чува себе си, да усеща емоциите си и душевните си състояния, пише „Журнaл“. Тези дейности му дават възможност да разсъждава за минали събития, например за някое трудно понесено наказание, и да насочи вниманието си към бъдещето, например как ще премине детският празник на следващия ден.

Игрите, в които участват ръцете, създават условия детето да действа както иска, да създава собствени правила. Като повлиява на хода на заниманията си, то добива самочувствието, че нещата зависят от него и не му е трудно да се справи само. Така постепенно се развива и неговата инициативност.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар