Тук можете да прочетете съвети за отглеждането на руелия

Руелия (Ruellia) е висящо цвете и стои много красиво във висящи кошници или кашпи. Родина на руелията са тропичните и субтропичните райони на Америка. В природата растат 5 вида руелия.

Това са бързорастящи стайни растения, които могат да се отглеждат и във висящи кошници или кашпи. Сред най-известните видове са:

– руелия девосиана (Ruellia devosiana) – тревисто многогодишно растение, около 40 см високо. Стъблата са със сив мъх, листата са до 7 см дължина, с елиптична форма, копринени, от горната страна е тъмнозелена, отдолу има светли жилки, върху пурпурна основа. Цве­товете са до 2 см в диаметър, единични, пазвени. Венчето е бледолилаво или бяло;

– руелия портела (Ruellia portellae) – тревисто многогодишно растение, около 50-60 см височина. Стъблата са със сив мъх, листата са до 8 см дълги, продълговати, копринени, отгоре са тъмнозелени, по жилките светли, отдолу са пурпурни. Цветовете са до 2,5 см в диаметър, единични, пазвени. Венчелото е яркорозово.

Местоположение

През лятото руелията трябва да се държи на температура не повече от 22 градуса. Зимата минималната е 14 градуса. Растението е светлолюбиво, но през пролетта и лятото се нуждае от засенчване от обедното слънце. За да удължите цъфтежа, през есента се осигурява допълнително осветление в продължение на 8-9 часа.

Почва

Почвената смес се състои от 1 част листовка, 1 част чимовка, 1/2 част торф, 1/2 част пясък. През пролетта руелията трябва да се пресажда в рохкава, лека почва.

Грижи

Поливайте обилно през лятото, почвата трябва да бъде през цялото време влажна, през зимата напоявайте умерено, но почвата не трябва да изсъхва напълно. От април до август руелията се подхранва с течни торове за стайни цъфтящи растения през всеки две седмици. Руелията се нуждае и от висока влажност на въздуха, затова саксията се поставя върху чинийка с мокър пясък. Ако през лятото температурата е много дълго време над 18 градуса, то поставете саксията с руелия в аквариум, на дъното на който е налята вода.

Размножаване – чрез резници и семена.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар