Защо трябва да има уред за пречистване на въздух у дома? /помощ при избор/

Качеството на въздуха вкъщи става сериозен проблем в градовете

Затова купуването на уред за пречистване е инвестиция, която все повече хора обмислят. Какво трябва да знаете, преди да направите покупка?

Технологиите за очистване са няколко – механична филтрация чрез хепа филтри или филтри с активен въглен, йонизиращи уреди, ултравиолетови антибактериални лампи, озонови генератори.

Хепа филтрите задържат прах, полени, спори на плесени, бактерии. Те не могат да отстранят частици по-малки от 0,3 микрона – химически изпарения, газове, някои частици от цигарения дим, вируси. Има хепа филтри, които пречистват ефикасно до 99,97% от вредните частици, както и такива с ефективност до 85-95%.

Филтрите с активен въглен имат висока абсорбираща способност на миризми, газове, цигарен дим и течни замърсители.

Йонизиращите пречистватели насищат въздуха с отрицателно заредени йони. В резултат се осъществява т.нар. електростатично утаяване и мръсните частици полепват по метални колектори. Тези уреди нямат филтри за подмяна и задържат частици с големина до 0,1 микрон. При избора на модел важният критерий е количеството произвеждани отрицателни йони. Ако производителят не дава информация за този показател, вероятността уредът да не е ефикасен е голяма.

Ултравиолетовите лампи унищожават микроби, вируси, бактерии и плесени. Те имат определен срок на експлоатация – приблизително 10 хил. часа, след което изгарят.

Озонаторите произвеждат и разпръскват озон. Той се разпада и освобождава един атом кислород, който взаимодейства със съставките на въздуха и разрушава голяма част от органичните вещества в него. Озонаторът отстранява миризми, бактерии, гъбички и вируси не само във въздуха, но и в материите – пердета, килими, тапицерии.

Много съвременни устройства съвместяват технологиите за пречистване. В касетата им има хепа филтър, активен карбонов филтър, ултравиолетова антибактериална лампа. По този начин се преодоляват недостатъците на всяка отделна технология и ефективността на уреда значително се повишава.

Решаващ при избора на пречиствателно устройство е размерът на помещението. Преносимите пречистватели обикновено са разработени в два варианта – за коридор, дрешник, кухня или стая с площ до 15 кв. м и за по-големи пространства от 40-60кв. м. Цената варира от 45 до 720 лв. в зависимост от характеристиките на уреда и големината на покриваната площ.

Добре е да знаете, че консумацията на енергия е различна. Устройствата с хепа филтри и вентилатор използват 10 пъти повече енергия (от 40 до 80 вата) от по-малките йонни устройства, които освен това са без консумативи, но пък покриват по-малки обеми. Консумативите – филтри например, също влияят на цената. Повечето хепа филтри и тези с активен въглен трябва да се сменят на 6-12 месеца.

Важно е да се осведомите за нивото на шум по време на работа. Повечето пречистватели с хепа филтър са по-шумни заради вентилатора, пише „Всичко за семейството“. Йонните пречистватели са по-тихи.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар