Защо хората споделят здравословните си неразположение в интернет, а не с личния си лекар?

На никого не му се ходи за пореден път да чака пред кабинета на лекаря сред други кашлящи и кихащи пациенти. Обикновено лекарите имат много пациенти, много са заети и не обръщат достатъчно внимание на всеки пациент. Ако човекът има пари, предпочита да ги даде на лекар-натуропат, хомеопат, които отделят достатъчно време на болните.

Гугъл като лекар

Гугъл като лекар

Затова много често, преди да си запишат час за преглед, хората проверяват старателно за какво става дума, като описват симптомите си в интернет. И може да се окаже, че не е необходима визита при лекаря. В САЩ провели анкета, в която запитали пациентите колко бързо след появата на оплакванията, които ги безпокоят, са потърсили информация в мрежата и след колко време са посетили за първи път лекар специалист по същия повод. Резултатът показал, че хората започват да „ровят“ в интернет само няколко часа, понякога и минути след появата на симптомите. Срещата с лекаря очи в очи се случва след няколко седмици, дори и месеци.

Проучване на симптомите


След прегледа на тези данни, учените решили да анализират задаваните въпроси относно симптомите на заболяване на задстомашната жлеза. Този орган заинтересувал учените неслучайно: причината е, че ракът на задстомашната жлеза се диагностицира по-често в късни стадии, когато лечението не дава резултат, в сравнение с другите видове рак (такъв е бил случаят със Стив Джобс и Лучано Павароти). В същото време при това онкологично заболяване съществуват ред симптоми, които могат да сигнализират за евентуалния проблем и лекарят да им обърне внимание навреме. Специалистът ще ви прати при необходимост на ултразвуково или томографско изследване. За съжаление симптомите са неспецифични и не пречат особено на нормалния ритъм на живот, затова и пациен­тите често твърде късно стигат до лекаря, а в интернет се търси информацията навреме. Учените открили и други факти – описаните симптоми в мрежата показват, че заболяването рак на задстомашната жлеза е в ранен стадий.

Остава неизвестно обаче, дали тези хора, задали навреме въпросите си в мрежата, са открили правилните отговори, и дали в бъдеще са се записали за прием при специалист.

Възниква още един въпрос – може ли да се използва интернет търсачка в качеството на лекар?

Оказва се, да, и то доста лесно. Напълно реално е да се разработи приложение, което да бъде синхронизирано с търсенето: например ако от даден смартфон бъдат зададени няколко въпроса, които навеждат на мисълта за заболяването, системата сама акцентира на това и привлича вниманието на ползвателя на търсачката и го съветва да се обърне към специалист, пише Журнал за жената.

Друг вариант – да се снабди с такава програма директно интернет браузърът в пакета програми на компютъра. Още едно предложение на учените – да се разработи голям медицински сървър, към който автоматично да се насочват въпроси, свързани с едно или друго сериозно заболяване и където ползвателите биха могли бързо да получат онлайн консултация със специалист.

Поглед в бъдещето

 

Опити да се събере в интернет информация за медицински проблеми са правени и по-рано. Така например през 2009 година учените се опитали да предскажат началото на грипна епидемия, според зададените въпроси в популярна търсачка. Резултатите се оказали доста по-скромни от очакваните. Затова скоро била пусната интернет програма, която отчитала във форумите и блоговете отзиви за страничните ефекти само на разрешените за продажба лекарства. Това било успех – фирмата поръчител събрала голям обем точна информация далеч по-рано от чиновниците в здравеопазването.

Авторите на експеримента са убедени, че търсачките трябва да анализират и отбират въпроси относно повечето заболявания, които имат характерни симптоми и за които ранното откриване е важно. Такива са сърдечносъдовите, захарният диабет, повечето видове рак.

Учените предполагат, че разработката на подобен софтуеър ще отнеме около 2 години. И успокояват хората, че не бива да се тревожат за конфиденциалността на личните им данни.

Програмата никъде няма да изпраща информация за възможната диагноза: няма да идентифицира ползвателя дори no IP адрес или GPS. Тя просто автоматично ще сумира въпросите на даден пациент и ако открие съчетание на опасни симптоми, на екрана на компютъра му ще се появи прозорец с информация за възможно заболяване и съвет да се обърне към съответни специалисти.

Според учените тестовете на разработени онлайн версии на подобни програми ще започнат в началото на 2017 година.

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар