Това са домашни рецепти как да почистим петна от мазнини, червено вино, кетчуп и шоколад

Празничните почерпки често оставят неприятни следи по покривките дрехите, килимите, тапицериите. Ето как ги премахнете с домашни рецепти.

Почистваме петно

Почистваме петно

От мазнини


Солта е най-често използвана за спешни случаи при покапване с мазна храна, независимо дали поражението е върху покривката, или върху дрехата ви. Поръсете обилно петното със сол и когато засъхне, я изтупайте. Друг вариант е да смесите солта с малко спирт или водка, да я нанесете върху петното и да разтъркате леко с кърпа или гъба.

Оцетът също е доказан помощник при премахване на мазни петна. Трябва да сипете малко върху мястото, да добавите малко сол и да оставите 10 минути, като търкате леко през 3 минути.

Много удобен за почистване на мазни петна върху тапицерии на мебели или килими е шампоанът. Изтъркайте петната с четка и шампоан, оставете няколко минути и отстранете с кърпа. Не оставяйте тъканта влажна, а я подсушете с мек парцал или със сешоар.

От червено вино

Ако веднага посипете със сол и оставите да действа 15 минути има голяма вероятност да се изпере след това с топла вода и сапун. Или натрийте петното с горещо прясно мляко и след това изперете с топла вода.

Специално за почистване на бели тъкани е много подходяща содата за хляб, защото има леко избелващо действие. Сложете сода върху петното и търкайте с мокро хавлиено парче. Нека действа 30 минути и след това изперете покривката или дрехата в пералнята. Същата процедура може да приложите и при петно от мазнини.

От кетчуп

Сипете върху петното веро или друг препарат за миене на чинии, оставете да действа десетина минути. Изплакнете обилно с топла вода. Ако това не подейства, накиснете тъканта в препарат и оставете половин час. След това изперете в пералня.

С малко крем за бръснене можете да отстраните петна от кетчуп или доматен сок върху тапицерия или килим. Втрийте пяната в петното и изчакайте да изсъхне, после изперете с подходящ препарат за тапицирани мебели или подови тъкани настилки.

От шоколад

Полейте петното със силен солен разтвор и го оставете да действа 10 минути. След това изперете в пералнята. Стари петна можете да опитате да премахнете с кислородна вода или амоняк. Накиснете за десетина минути и след това изперете със студена вода.

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар