Как да запазим витамините при приготвянето на зимнина?

При преработка на зеленчуци и плодове трябва да се спазват някои условия, за да се намали загубата на хранителните вещества и витамини.

Първо изберете пресни и здрави продукти. Имайте предвид, че при продължително престояване на светло (слънчева светлина разрушава витамините А, В2, В6 и С) и на стайна температура увяхват, а количеството на съдържащите се в тях витамини намалява. Затова ги дръжте в тъмни и хладки помещения.

зимнина

При приготвянето на зимнина изберете пресни и здрави продукти

Сушенето на плодовете и зеленчуците е много добър избор – чрез него могат да се съхранят до 70% от витамините. Проблемът е, че е подходящ за по-дребните видове, които могат да се обработят цели. Вариантът да нарежете на филийки ябълките и крушите и така да ги сушите за зимата също е допустим, но минусът е, че се губят доста повече от полезните вещества в тях. Обяснението е, че при досега на парчетата плод с въздуха, кислородът „изяжда“ витамините им от по-голяма повърхност, отколкото ако плодът е цял.

Сушенето трябва да става в проветриво помещение при температура от 25 до 40 градуса, но не на директна слънчева светлина (на остъклена тераса, таванска стая). Може да го направите и във фурна с вентилатор, а ако няма такъв, сушете при леко открехната вратичка на фурната, за да може да излиза изпаряващият се въздух от продуктите. Ако искате да сушите по-твърди зеленчуци като моркови и тиква, предварително ги нарежете на тънки кръгчета и ги нанижете на връв, пише „Журнал за жената“. Окачете ги в сухо, проветриво и топло помещение.

Замразяването на зеленчуци и плодове във фризер или камера на хладилник също е много щадящ начин за приготвяне на зимнина – не поврежда структурата, хранителните качества, цвета и вкуса на консервирания продукт. Тук важи основното правило – да се замразява свеж, здрав, чист плод или зеленчук.

Туршиите, любима нашенска зимнина, са най-вече от зеленчуци. Полезните вещества от краставичките, чушките, зелените доматчета, морковите, карфиола се запазват най-добре (до 60%), ако се приготвят като сурова туршия – в солена и/ или кисела вода. Докато тече процесът на консервиране, доста голямо количество от полезните съставки на продуктите преминават в течността. Затова не изхвърляйте водата от суровата туршия, а я използвайте за приготвяне на по-пикантни супи или ястия.

Стерилизирането при температура от 70 до 120 градуса (варене в херметически затворени буркани) запазва по-успешно ценните хранителни съставки, отколкото при варене на продуктите в тенджера с непрекъснато бъркане, без да се похлупва съдът.

За приготвяне на сокове за зимата настържете зеленчуците и плодовете на стъклено или пластмасово ренде и ги изстискайте с преси от неръждаеми метали, защото допирът със стомана разрушава витамин С.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар