Искате ли да живеете по-дълго? Следвайте тези безценни съвети!

По-дълъг живот поне с 20 години ще имате, ако включите към всекидневието си тези съвети , които са изводи от дългогодишни изследвания на учените.

Дълголетие

Дълголетие

ХАПВАЙТЕ ЯДКИ

Препоръчваното количество от диетолозите е по една шепа ядки пет пъти в седмицата. Избирайте ги по ваш вкус, може да ги редувате или да ги смесвате като коктейл в шепата си. Ядките са богати на мазнини, но повечето от тях са от типа ненаситени, които са полезни и жизненоважни за организма. Орехите например са пълни с Омега 3 есенциални мазнини, необходими за доброто здраве и за мозъчната дейност.

ГЛЕДАЙТЕ ПОЛОЖИТЕЛНО И С ЧУВСТВО ЗА ХУМОР НА ЖИВОТА

Смехът от сърце може да намали стреса, да успокои напрежението и да прогони усещането за тревожност, дори да облекчи болка и възпаление и да подсили имунната защита на организма. Според научно изследване положителният поглед върху събитията и чувството за хумор могат да добавят седем години и половина към живота ви.

СТОЙТЕ ПРАВИ КОЛКОТО МОЖЕ ПО-ЧЕСТО

Изследване в САЩ доказва, че седенето на стол повече от три часа на ден скъсява живота с две години. Този неблагоприятен факт важи дори за хора, които прекарват в тази поза продължително време, но се движат активно и се занимават редовно със спорт. Обяснението е, че в седнало положение тялото не може да контролира добре нивата на кръвната захар и се увеличава опасността от развитие на диабет в организма. Затова, ако работите седнали, ставайте прави и стойте на крак колкото може по-често. Вариант е и да работите на бюро, което може да се регулира на височина и така да сменяте позицията на тялото – седнали или прави. Така имате шанс да удължите живота си със седем години.

ПРАВЕТЕ ПОВЕЧЕ СЕКС

Два оргазма на седмица могат да добавят 18 месеца към продължителността на живота ви, докато всекидневният удовлетворителен секс ви дарява с цели осем допълнителни години щастие и здраве (увеличава се производството на хормоните на удоволствието ендорфини и се засилва кръвообращението). Сексът е полезен за целия организъм, може да го „ползвате“ като кардиоупражнение, дихателна гимнастика, антистрес терапия и физическо натоварване за стягане на мускулите, гъвкавост и заздравяване на костната система.

СПЕТЕ ДОСТАТЪЧНО

Проведено дългогодишно наблюдение от австралийски учени показва, че хората, които имат здрав сън и си осигуряват достатъчно нощна почивка, живеят с три години по-дълго от вечно недоспалите. Колко сън е достатъчно, зависи от това дали се събуждате освежени и отпочинали, обясняват специалистите. На някои хора може да им стигат само три часа на нощ, на други – цели единадесет. Важно е да се отбележи, че недоспиването, трудното заспиване, честото събуждане през нощта водят до здравословни проблеми – натрупване на излишно тегло, диабет, болести на сърдечносъдовата система, депресия. Някои изследователи дори намират връзка между лошия сън и рака на гърдата.

СПРЕТЕ ЦИГАРИТЕ

Ако сте пушачи, но се откажете от тютюна, преди да навършите 40 години, имате шанс да добавите девет години към продължителността на живота си.


КОНТРОЛИРАЙТЕ ТЕГЛОТО СИ

Няколко килограма повече могат да ви изпратят в друга категория на индекса на телесна маса, която вече е извън нормата. Стигнете ли по този показател над 35, вече сте намалили три години от продължител­ността на живота си, показват статистическите данни от научни наблюдения. Затова контролирайте теглото си и си направете „аритметиката“ за здраве. За да сметнете своя индекс на телесна маса, разделете теглото си в килограми на височината си в метри и получения резултат отново разделете на височината си. Например човек с тегло 75 кг и ръст 1,73 м има 25,06 индекс на телесна маса.

ТРЕНИРАЙТЕ ФИЗИЧЕСКАТА СИ СИЛА

Изследвания доказват, че физическата сила (или слабост) е свързана не само с качеството на живот, но и с продължителността му. Според резултатите физически по-слабите участници са с три пъти по-голям риск да починат по-рано от техните по-силни „колеги“. Така че тренирайте силови упражнения и ще си осигурите 2 години повече живот – колкото по-рано започнете, толкова по-добре.

СТИМУЛИРАЙТЕ МОЗЪЧНАТА СИ ДЕЙНОСТ

Решавайте кръстословици, судоку, ребуси, четете книги, играйте на логически игри, за да накарате мозъка си да се „размърда“. Редовните умствени занимания иде ви помогнат да отложите отслабването на паметта си и да намалите опасността от Алцхаймер. Прекарвайте по-малко време пред телевизора и повече часове в тренировки на мозъка, и ще удължите съзнателния си живот с 2-3 години.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ КОНЕЦ ЗА ЗЪБИ

Необичайно звучи, но този полезен навик за хигиена на устната кухина е свързан и със здравото сърце – ако имате възпалени венци, се повишава рискът от кардиологично заболяване. Употребата на конец за зъби поне веднъж на ден увеличава с 1-2 години живота ви.

МЕРЕТЕ СИ КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ

За съжаление, повишеното кръвно налягане често може да е без симптоми, но оставено „безнаказано“, ви отнема поне 5 години от живота. Проучване показва, че 8-16% от 50-годишните хора в това недиагностицирано състояние са починали до две години. Посещавайте личния си лекар и следете нивата на кръвното си налягане. Нормата зависи от доста фактори, включително възрастта и общото здравословно състояние, но за оптимални стойности се приемат до 130/80.

ПОДДЪРЖАЙТЕ СОЦИАЛНИ КОНТАКТИ

Жените живеят по-дълго от мъжете, защото имат повече приятели, показват анализи на френски учени. Условието е обаче да се срещате на живо, а не да броите виртуалните си приятели в социалните мрежи, уточняват специалистите.

Талисманите и амулетите са символи на здраве и дълголетие във фън шуй!

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар