Уроци по оптимизъм – продължение

Ти лайф за Лекува

Част 1

Пазете се от околното мрачно настроение

Optimistic2В страховете и безпокойството има нещо заразително. По-податливите хора лесно се оставят на общото чувство за несигурност, на отчаянието. Търсете хубавите новини във вестниците, в компанията на приятели и сред колеги предлагайте позитивни теми за разговор, поддържайте доброто настроение. Ще усетите, че това се отразява добре на околните и в същото време рефлектира позитивно върху вас.

Не се разпилявайте

Проверявате електронната си поща, докато говорите по телефона, или пък пишете списъка за пазаруване, докато слушате новините? Колкото повече неща правите едновременно, толкова повече разпръсквате на дребно вниманието си и действията ви не са така ефикасни. От това може да пострада самочувствието ви, както и оптимистичният ви поглед върху нещата. Съсредоточавайте се изцяло върху това, което правите – така ще увеличите шансовете си за успех и удовлетвореност.

Не отлагайте

Най-изтощителното за психиката е не това, което правим, а това, което не правим. Не отлагайте да подредите вашите архиви, да се обадите на стар приятел, да заминете на мечтано пътешествие, да научите китайски, ако имате такова желание. Това ще ви донесе радостно удовлетворение от живота и самочувствието, че го градите според намеренията си.

Занимавайте се със смислени неща

Във всекидневния живот често ни се налага да правим неща, чиито смисъл и резултат остават неясни. Това създава впечатление за пустота и губене на време. За неутрализирането му помага отдаването на дейности, които ни връщат доверието в собствената стойност. Предложете помощта си на възрастни съседи, заемете се с артистични проекти… Просто слушайте сърцето си и то ще ви насочи към смислени проекти, които ще ви направят щастливи.

Възстановете капацитета си на възхищение

Психолозите смятат, че човек не може да е оптимист, ако не притежава капацитет за възхищение. Този капацитет предполага внимание към това, което се случва наоколо, свобода да разкрепостим усещанията си и да изразим без комплекси, спонтанно и искрено, радостта си от едно произведение на изкуството, от човешка постъпка, от красотата на природата.

Продължение …

 

Как да се справим с чувството на неудовлетвореност във взаимоотношенията с партньора си?

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар