Перфектна форма и забавление по време на отпуската

промоции
Има една теория, според която почивката е най-подходящото време да влезете в форма, но на практика дали е така и лесно ли е за постигане?

Дори и да не сте от спортните натури, има шанс да поплувате малко по време на отпуската в морето/ басейна, да изиграете няколко сета тенис или пла­жен волейбол с приятели. Такъв вид „разкършване“ със сигурност ще ускори пулса ви и ще ви зареди с положителни емоции. И след като сте усетили бла­готворния им ефект, се възползвайте от нещата, които ви карат да се чувствате добре. На тяхна основа се постарайте да си изградите двигателен режим, който да продължите и след отпуската.

Освен началото на годината, когато си обеща­ваме да започнем „на чисто„, лятната почивка е идеалното време това да се превърне в реалност. Неусетно ще се сдобиете с повече енергия, тъй като сте далече от работата, програмата ви не е натежала от ангажименти и поне сега можете да се насладите на личното си време.

НАИСТИНА ЛИ ТАЗИ СХЕМА РАБОТИ?

Реших сама да я изпробвам и ето резултатите:

Съставих си маршрут за джогинг от хотела, в кой­то бяхме отседнали, до края на курорта. Първата сутрин започнах много уверено, но около 300 мет­ра по-надолу бях цялата зачервена и не ми дости­гаше въздух! Реших, че ако постепенно увеличавам разстоянието, може и да се получи. Така че следва­щата сутрин отново започнах уверено и пробягах 300-те метра по-лесно, дори и малко ги надскочих. Освен сутрешния крос започнах и да плувам. Не исках да провалям вложените си усилия, така че през деня се придържах основно към леките храни и вода, а вечер си позволявах съвсем малко храна и вино. Консумирах плодове на закуска, достатъчно зеленчуци и протеини под формата на месо и риба през деня и вечер. И така, след две седмици лични­ят ми рекорд достигна цели 40 минути тичане!

Изкарах страхотна почивка, след която се почув­ствах много по-енергична и здрава. Това, че успях да сваля половин килограм по време на all-inclusive престоя ни, също е забележително. Добрите резул­тати ме мотивираха да продължа да спортувам. Сега тичам в парка четири пъти в седмицата, а от днес реших да тръгна и на плуване.

ОСНОВНИ ПРАВИЛА:

Как тази теория може да се пре­върне в практика, за да се сдобие­те с навици, които да пренесете в ежедневието си?

1. Опитайте се да правите аеробни упражнения всеки ден, като постепенно увеличавате от 20 до 60 минути. Ако на скала от 1 до 10 отбележите с 1 пулса си в покой, се опитайте физическото ви на­товарване да достигне 5-6 от скалата. С аеробните упражнения сърцето и белите дробове стават по-силни. Показателите за пулс по време на почивка, кръвно и капа­цитет на белите дробове се подобряват.

2. Ходенето пеша и джогингът дават отлични резултати. По пътя до хотела или вилата си набележете знаци като ня­кое дърво, кафене или пътни знаци. Изпол­звайте ги като пътеводител всеки ден, за да можете постепенно да увеличавате разстоянието.

Тичайте, докато започнете да чувства­те лек дискомфорт, след това преминете към бързо ходене за няколко минути, дока­то сте готови да потичате отново.

3. За да поддържате интереса си, редувайте упражненията си всеки ден, а още по-добре е да привлечете някоя приятелка/ приятел за каузата. Тенисът е много забавен и минава към аеробните упражнения, колоезденето също е добър вариант. Ако предпочитате плуване, променяйте натоварването, като плу­вате една дължина със средна бързина, а следващата – с висока. С всяка серия от дължини се опитвайте да увеличава­те изплуваното разстояние.

4. Спортувайте, когато е по-хладно рано сутрин или вечер, и предпочитайте екипировка в светли цветове и леки мате­рии. Пийте достатъчно вода и не забра­вяйте да се предпазвате от слънцето.

 

 

 

 

Тренирам, спортувам и въпреки това не отслабвам. Защо?

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар