Контролирайте отношението към негативните емоции

Негативните емоции могат да подкопаят и най-стабилното здраве, както и най-сигурните планове за живот

Негативните емоции са пряк път към болестите и неуспеха.

IQ (коефициент на интелигентност), EQ (коефициент на емоционална интелигентност), сега пък PQ (коефициент на позитивност). Много ви омръзнаха тези коефициенти, които според разни специалисти били в основа за успех в кариерата и в живота като цяло.

Не е задължително да вярвате, но все пак е е интересно и полезно да се запознаете с теорията на Вишен Лакиани, че добротата е суперсила.

Той е нещо като гуру и „мениджър щастие“ – има платформа, в която съветва хората как да постигнат личностно развитие и да се чувстват добре. Събрал е над 12 милиона абонати. „Най-важното нещо, което трябва да правим всеки ден, е да поддържаме състояние на блаженство“, учи Лакиани, който е автор и на няколко книги (като например бестселъра „Кодът на изключителния ум“).

Той казва, че хората никога не са учили как да използват емоциите си за личностно саморазвитие

Преподава техники, който помагат човек да преразгледа своите вярвания, умствени модели и модели на поведение, да подобри съзнанието си, да оптимизира позитивните черти на характера си, да стане по-добър и така по-успешен.

„Проучвания върху коефициента на позитивност (PQ), който представлява съотношението на положителните мисли като част от общите мисли на човек, показват, че колкото по-висок е вашият PQ, толкова сте по-продуктивни в работата си“, твърди Вишен Лакиани.

Когато сте по-добри с останалите хора, увеличавате фокуса си и ставате по-производителни.

Добротата е суперсила, но е сравнително рядко срещана

„Не сме в състояние да бъдем мили, когато сме изправени пред стрес, претоварване или страх. Тези неща ни карат да преминаваме към режим на оцеляване – признава Лакиани. – Когато сме в режим на оцеляване, всичко опира до самите нас. Всеки друг човек, всяко противоположно мнение и всяка конкуренция се разглеждат като заплаха.“

Можете да промените това, като си поставите за цел личностно израстване и култивиране на доброта у себе си

Първата стъпка е да възприемете поход, базиран на състраданието. „В действителност състраданието намалява безпокойството.

Намалява възприеманите от вас заплахи. Например ако някой ви изпревари на магистралата с голяма скорост, не го наричайте глупак. Просто си помислете ,,Хм, чудя се за какво бърза“, съветва Лакиани.

Преди да се поддадете на негативни емоции, припомнете си, че имате контрол върху тях.

Хората имат уникална способност – да решават как да реагират. Животните не могат

Когато ядосате животно, то реагира с ярост. Човек може да избере отношението си към случката.

Най-напред покажете контрол върху отрицателните чувства, състрадание и позитивност към семейството си. След това разширете практиката към вашите колеги, във все по-големи кръгове.

Стъпка в същата посока е прошката

Гневът към другите, негодуванието нарушават хармонията на самия човек. А единствено когато е в хармония със себе си, нищо не го разсейва и той може да бъде напълно отдаден, да постигне онази концентрация, която го води до продуктивност в работата.

Следваща стъпка е практикуването на благодарност. „Тя повишава хормона серотонин в тялото ви и това ви прави по-устойчиви на стрес – казва Лакиани. – Въпреки че светът около вас може да е по-стресиращ, да ви се е натрупвала работа, вие сте в състояние да се справите, без да се чувствате толкова напрегнати. Благодарността е мощна. Тя най-много се свързва с общото състояние на благополучие, при това двупосочно. Колкото по-високо е вашето благополучие, толкова по-добре сте подготвени да бъдете устойчиви на стрес.“

Лакиани препоръчва да отбелязвате всяко добро нещо, което ви се случва, да празнувате дори малките победи. Той си има камбанка, с която звъни винаги, когато се случи нещо хубаво.

Да изпитвате благодарност ще ви помогне и да опитвате да търсите положителното дори в отрицателните на пръв поглед случки

Така ще можете да ги възприемате като възможност.

Започвате например да се събуждате с един час по-рано. Гледайте на това не като на липса на час сън, а като на шанс да разполагате с час повече време за занимания.

Освен добър към другите човек трябва да бъде добър и към себе си

Престанете да се сравнявате с колегите си. Когато престанете, ще усетите свобода. Ще разберете какво наистина е важно за вас. До голяма степен ще добиете имунитет срещу порицания и похвали, няма толкова да се интересувате как ви оценяват другите. Не търсете валидността си в чужди мнения, не давайте сила на другите да ви изграждат, защото това означава, че им давате сила и да ви събарят, казва Лакиани.

Така постигате мир със себе си и със света около себе си, за да можете да се концентрирате върху това, което е важно за вас

В това важно има цели, но не залагайте щастието си върху постигането им. Радвайте се на ежедневните си действия, на пътуването си към целите. Чакането щастието да пристигне, когато постигнете конкретен резултат, ви създава нещастие през по-голямата част от живота, смята Вишен Лакиани.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар