Трябва ли да оставяте бебето да плаче?

Има теория, според която оставяте ли бебето да си плаче, с времето то се научава да се успокоява само


Научно доказано е обаче, че ако новороденото дълго и безутешно плаче, в организма му настъпват нежелани промени. Вярно, рано или късно заспива, но не защото се е успокоило, а защото се е изтощило. Това може да формира в мозъка му стереотипи на емоционално неустойчиво поведение.

И за родителите не е полезно да го оставят дълго да плаче

Трябва да полагат нарочни усилия, за да заключат естественото съчувствие към рожбата си. А точно това съчувствие подпомага развитието на емоционалния интелект у детето. Намалява способността на майката да вижда всичко през погледа на бебето и тя вероятно ще среща трудности при отглеждането и възпитанието му. Безутешният плач може да стане първата стъпка към нарушаване на връзката между родител и дете.

Специалистите смятат, че колкото по-бързо реагирате на плача на бебето, толкова по-добре

Така детето разбира, че е в безопасност и че може да разчита на вас. Когато знае, че ще получи внимание, грижа, разбиране, расте по-спокойно, дружелюбно и щастливо. И с времето действително се научава да се успокоява само, когато го слагат да спи или го оставят за известно време.

Когато бебето плаче, не се притеснявайте да го вземете на ръце, защото щяло да свикне. То плаче, значи има нужда от съчувствие и ще го получи, като мама или татко го гушне.
То усеща топлината на прегръдката, тя му помага да се успокои. През първите 2-3 месеца не се притеснявайте, че може да разглезите бебето, като го взимате на ръце. Чак след третия месец бъдете по-внимателни, но тогава вече ще различавате видовете плач, ще знаете кога да се намесите и ще контролирате състраданието си към детето.

От самото раждане децата са различни: едни са по-раздразнителни, други -спокойни, трети енергични, четвърти са вглъбени в себе си

Трябва да имате предвид тези различия, ако бебето ви плаче твърде много и без видима причина. След като сте се убедили, че не е болно, гладно или мокро и не му е студено, не се плашете – вероятно детето ви е с по-нисък праг на търпимост към всичко неприятно. Ако в този момент то усети, че сте притеснени, ще продължи да плаче.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар