Млякото помага да се събудим по-добре от кафето

Смята се, че захарта най-ефективно повишава активността на главния мозък

млякото

Но учени от Великобритания отдават първо място на белтъчините. Именно те според тях са най-ефективни за възстановяване на работоспособността и облекчаване на процеса на събуждане.

Увеличаването на теглото и безсънието могат да са следствие от недостатъчното количество на специален медиатор в хипоталамуса на главния мозък – орексин. Орексинът се синтезира от специални клетки и стимулира бодърстването и поддържа енергетичното равновесие в организма.

Изследователи доказали, че захарта блокира това вещество, затова след храна често се появява сънливост. Според учените именно аминокиселините (съставните части на белтъчините) най-добре стимулират изработването на орексин в хипоталамуса. Усещането за бодрост се подкрепя от блокирането на въздействието на захарта, което също е дело на аминокиселините.

Активността на орексиновите клетки зависи не от обема, а от състава на храната. Учените смятат, че концентрацията и вниманието са най-изразени след употребата на белтъчна, а ‘ не на въглехидратна храна. Следователно нутриенти, богати на белтък, ни стимулират много по-ефективно от сладко кафе или лимонада.

Източник: ayzdorov.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар