Тези два вида храни поддържат здравето на жените в менопауза

Жените, особено по време на менопауза, много трябва да внимават с какво се хранят

менопауза

И не толкова количеството е опасно, колкото вида храна, която дамите избират да консумират по време на менопауза.

Разбира се, тези два вида храни, които ще помогнат по време на менопауза, не бива да бъдат единственото, което включвате в диетата си. Монодиетите също са опасни.

Добре ще е да наблегнете на тях, не само защото са вкусни и достъпни, но и ще ви държат сити дълго време.

ЦИТРУСОВИ

Специалистите отдавна са стигнали до извода, че цитрусите помагат при различни инфекции, безсъние, грип. Те предотвратяват и сърдечносъдови заболявания, поява на новообразувания, разстройства на зрението. Особено полезни са през зимата, когато организмът най-много се нуждае от витамини. Ако имате възможност, отдавайте предпочитание на прясно изцедените сокове.

Цитрусовите плодове ни дават витамин А, В, но особено богати са на витамин С. В 100 г лимонов или грейпфрутов сок се съдържат 40 мг от витамина, а в 100 г портокалов – 50 мг. Неслучайно портокалът е смятан за крал на цитрусите. Освен витамини съдържа калий, калций, подпомага усвояването на животинските мазнини, въглехидратите, минералните соли.

В кората на цитрусите се съдържа много вит. А, който подхранва кожата и действа благоприятно на черния дроб, предотвратява и онкологични заболявания. А меката част под нея е богата на вит. Р и на вещества, полезни за артериите и сърдечния мускул. Съдържат ароматни масла, благотворно влияещи на стомаха и задстомашната жлеза. Ако сте превъзбудени и не можете да заспите, ще ви помогне чай от лимонови и портокалови кори.

Изследвания показват, че съдържащите се в цитрусовите плодове етерични масла препятства образуването на холестерол. Помагат на организма да изработва вещества, предотвратяващи новообразувания.

ФАСУЛ

Фасулът често е наричан „месото на бедните“. И с основание. Този продукт притежава високи хранителни свойства. Има и голямо съдържание на белтъчини, които се усвояват по-добре от животинските: от 2% в зеления до 23,5% в зрелия фасул. Съдържа още витамините В1 и В12.

Особено богат е фасулът и на фибри. Те регулират функцията на червата и намаляват съдържанието на захар и на холестерин в кръвта.

Фасулът е богат източник на аминокиселини, въглехидрати, калий, калций, желязо, фосфор, азот. Подходящ е за диабетици, за-щото понижава нивото на кръвната захар.

Според диетолози фасулът помага при лечение на атеросклероза, ревматизъм, заболявалия на стомашния тракт, болести на бъбреците и черния дроб. Трябва да се включва в менюто на кърмачки и жени в климактериум. Подходящ е и за възстановяващи се след тежки заболявалия.

Източник: ayzdorov.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар