Махнете памперса навреме, ако искате детето да проговори

През лятото хиляди майки на деца около 2 години се захващат с важната задача да махнат памперса

Времето е точно – вече е топло. И възрастта е точна – то вече осъзнава усещанията си.

Тези гащи са удобни за майките, особено при разходки. Но не оставяйте сина или дъщеря си с тях, това затруднява развитието, предупреждават психолозите.

Още през първата година бебето започва да прави открития. Когато се напишка или наака, му става мокро, чувства се некомфортно и плаче. Така вижда причинно-следствена връзка, което развива интелекта му. С пораствнето сигнализира не само с плач, а със знаци и с думи. В началото – че се е напишкало. По-късно – че му се пишка, защото не иска да му стане мокро.

Ако детето е с памперс, не чувства дискомфорт и не дава знак, че е мокро

То дълго не може да осъзнае закономерността напишкване – дискомфорт – реакция. Това означава, че му липсва най-първият природен досег в развитието на интелекта, за да открие физиологичните си нужди и да се научи на самоконтрол върху тях, обясняват учените.

На година-година и половина детето вече отлично разбира, че му се пишка

Но не казва, защото може да пуска в памперса, а това не предизвиква неудобство.

Осъзнаването на собствените усещания води до психическо развитие, а то пък води до развитие на речевия апарат, изтъкват специалистите.

Затова е препоръчително детето да остане без памперс, колкото може по-рано, но не по-късно от 2 години. Така го провокирате да проговори, за да съобщава за физиологичните си нужди.

Педиатрите казват, че памперсите крият още рискове

Дори най-качествените могат да провокират дерматит, защото при разлагането на урината се отделя амоняк, а той е дразнител за кожата. Т.нар. памперс дерматит се проявява по гениталиите и седалището. Кожата е подута, зачервена, с обрив, има парене и сърбеж. През лятото децата над 1 година ходят, допълнително се загряват и опасността е още по-голяма.

Оптималната възраст за преминаване към гърне е от около година и половина до две. Тогава детето достига емоционална и физическа зрялост, за да направи логическата връзка между гърнето и пишкането/акането. Освен това е в състояние известно време да контролира тазоворезервоарните си функции, докато го сложат на гърнето.

Родителите обаче не трябва да насилват детето, а да го поощряват. В това ще им помогне и липсата на памперси, защото ще му е неприятно нещо да му намокри гащите и да му потече по краката, казват педиатрите.

След като вече е на година – година и половина, то разбира достатъчно, затова обяснете какво ще правите. Подчертайте, че е пораснало, а порасналите деца не носят памперс. На площадката покажете тази разлика между бебетата и големите.

Педиатрите съветват най-напред да махате памперса през деня

През определено време подсещайте детето, че трябва да пишка. Обличайте го с удобни дрехи, за да не се замотаете със свалянето им и да стане белята – това много ще го разочарова, ако ви е дало знак за нуждата си. Като се заиграе, забрави да ви съобщи за нея и пусне в гащите, не се карайте. Постепенно ще свикне. При успех щедро хвалете.

Ако момченцето ви е твърде енергично, за да седи на гърне, може да опитате друг начин да пишка – в кофичка от кисело мляко.

Гърнето безспорно е необходимо за голямата нужда и има разнобой дали да позволявате детето да се занимава с нещо, докато седи на него. Някои специалисти казват, че не бива, защото забравя какво е седнало да върши. Други допускат да разрешите нещо спокойно – например да разглежда книжка.

Следващият етап е да сваляте памперса и през нощта

Сигнал, че детето е готово, защото може да контролира физиологичните си нужди, е две-три сутрини поред да се събужда сухо.

Няма предписано време, за което синът или дъщеря ви ще свикне да си казва – индивидуално е. Зависи и от вас – трябват ви търпение и спокойствие. Ако реагирате с разочарование или се ядосвате, ще създадете несигурност и ще затрудните процеса.

Източник: prodeti.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар