Какви зеленчуци могат да понижат кръвната захар?

Екстрактът от лук понижава нивата на захарта и холестерола, когато се приема с антидиабетното лекарство метформин

 

Храненето играе съществена роля за контролиране на нивата на кръвната захар и диабет тип 2, който ако не се лекува, може да доведе до сериозни усложнения.

Редица проучвания показват, че определени хранителни продукти оказват благоприятен ефект върху регулирането на глюкозата в кръвта.

Ново изследване, проведено във Великобритания, показва, че определен вид зеленчук може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар с цели 50 процента.

Екстрактът от лук понижава нивата на захарта и холестерола, когато се приема с антидиабетното лекарство метформин.

“Лукът е евтин и достъпен за всеки. Има потенциал за лечение на пациенти, страдащи от диабет” казва авторът на изследването Антъни Одзие.

Изследването е проведено върху мишки.

Три групи мишки са получили различни дози екстракт от лук.

Изследователите дават на мишките дози от 200, 400 и 600 милиграма на килограм телесно тегло.

Мишки, които са приемали 400 и 600 милиграма, са успели да намалят нивата на кръвната си захар съответно с 50 процента и 35 процента в сравнение с изходното ниво.

Наблюдава се и понижено ниво на холестерола.

Бадемите също оказват положителен ефект върху нивата на кръвната захар, засищащи са и могат да се консумират, без да доведат до напълняване, имат нисък гликемичен индекс, богати са на протеини, влакна, “добри” мазнини и антиоксиданти.

Комбинирането на богатата на зехтин Средиземноморска диета с умерена физическа активност и отказ от тютюнопушене намалява съществено риска от развитие на диабет тип 2.

Изследвания показват, че джинджифилът също може да подобри дългосрочния контрол на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Установено е също, че екстракт от корена допринася за понижаване на нивата й.

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар