Прекомерната употреба на антибиотици увеличава риска от поне 6 хронични заболявания

Няколко изследвания са открили вреда от прекомерна употреба на антибиотици, защото те унищожават полезни бактерии в червата


Американски учени установиха, че антибиотиците пречат на развитието на имунната система и увеличават риска от пневмония при бебетата и децата до 4-годишна възраст.

За развитието на имунитета при новородените е необходимо взаимодействие между специални клетки на червата и бактерии, намиращи се в състава на нормалната микрофлора В резултат на това в лигавицата на белия дроб проникват клетки, защитаващи бебето от бактериална пневмония.

Антибиотиците не позволяват на бактериите да проникнат в червата и не се случва взаимодействието със специалните клетки

Следователно не се образува защита от патогенните бактерии, поразяващи дихателната система, казват американските изследователи.

Неотдавна ирландски учени откриха, че злоупотребата с антибиотици уврежда чревната микрофлора и предизвиква нарушения в психическото здраве. Микробите, обитаващи червата, влияят на съдържанието на микро РНК в амигдалата и префронталната кора на главния мозък. Именно тези елементи на нервната система определят развиването на тревога и депресия.

Здравните организации отдавна алармират, че антибиотици се предписват твърде често, а това води до резистентност – бактериите привикват и медикаментите вече не им действат.

Според проучване от миналата година, съобщено на конгрес на гастроентериолозите, в по-голямата част на Европа резистентността към антибиотиците, използвани срещу бактериални инфекции при често срещани стомашни състояния, почти се е удвоила през последните 20 години.

„С бързото покачване на резистентността към често използвани антибиотици (с близо 1% годишно) вариантите за лечение на Helicobacter pylori (бактерия, която причинява язва, гастрит и дуоденит) ще намалеят – коментира ръководителят на изследването Франсис Меграуд. – Ако резистентността продължи да се увеличава със същата скорост, намалената ефективност на сегашните медикаменти ще води до високи нива на рак на стомаха и други заболявалия.“

Всяка година в Европа и в САЩ умират 56 хил. души вследствие на някаква инфекция от бактерия, развила антибиотична резистентност.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар