Защо мъжете се влюбват в жените

Който се е влюбвал, знае колко е трудно да обясни защо е харесал даден човек

Психолозите продължават да изследват този феномен и се опитват да обяснят природата на това чувство…

При изучаването на влюбеността от психологическа гледна точка експертите установяват няколко любопитни факта. Разпространени митове за това кое ни привлича у другите хора, са развенчани, други, напротив, се оказват чиста истина. Ето някои от най-интересните причини защо мъжете се влюбват в жените.

Изглеждате труднодостъпна

Проведен е експеримент, който потвърждава разпространеното мнение, че мъжете са привличани от „труднодостъпни“ жени. В серия бързи срещи представителите на силния пол проявили много по-голям интерес към дамите, които демонстрират пълно равнодушие, отговаряйки на техните въпроси. Но тези изводи не са универсални и имат някои уговорки.

В частност, мъжете искат да усещат връзка с жената. В контекста на експеримента, това означава, че те сами избират такава дама за своя партньорка и изборът им не е натрапен от някого.

Но изследователите направили още едно неочаквано заключение. Оказало се, че независимо, че най-привлекателни за мъжете се оказали безразличните и дистанцирани жени, именно те са им харесали най-малко. Любовта наистина е странна и необяснима логика, понякога.

Имате „правилно“ изражение на лицето

Когато жената излъчва щастие и се усмихва, това се харесва на мъжете. Само че в обратния случай схемата не работи.

В мащабно изследване с участието на хиляди хора са им показани фотографии на представители на противоположния пол с молба да оценят степента на тяхната привлекателност. В резултат мъжете дали най-високите оценки на жени, които изглеждали щастливи, а най-ниски -на дами с високомерно изражение.

Мнението на жените относно привлекателността на мъжките екземпляри се оказало абсолютно противоположно. Гордите мачовци покорили сърцата им, а щастливите изобщо не ги привлекли.

Много жестикулирате

Търсите любовта? Опитвате се да привлечете вниманието конкретен персонаж? Лесно е – бъдете открити и не се ограничавайте в движенията. Запълнете физическото пространство около себе си. Използвайте ярки жестове и изразителна поза на тялото. Изследователи наблюдавали как се държат хората на бързи срещи, и стигнали до извода, че два пъти по-голям успех имат онези, които са по-активни в жестовете.

Друг експеримент потвърждава същото. Едни и същи хора са фотографирани два пъти. На първия кадър позата е затворена, а на втория са максимално отпуснати и открити. Оказало се, че възприятието на човека, като цяло, дори по снимка се променя в зависимост от неговата поза. Снимките, на които хората са заели уверени и открити пози, се оказали по-харесвани от тези, на които са застанали със скръстени ръце.

Приличате на бившата му

Някои смятат, че всеки човек има „свой тип“ партньор. Само че тази теория си има нюанси. В изследване участващите жени и мъже се съгласили, че лицата на хората от противоположния пол, които им напомнят по нещо на предишните им партньори, им изглеждат по-привлекателни. И все пак мъжете дали по-ниски оценки на дамите, които приличат на партньорките, с които са имали отношения в момента на участие в изследването

Отговаряте на неговите молби за внимание, а той на вашите

Началото и развитието на отношенията силно зависят от взаимните ви реакции на „молбите за внимание“. Тази гледна точка споделя психологът Джон Готман, който изучава отношенията между хората в двойките. Представете си ситуация: жена, която се увлича от орнитология, забелязва през прозореца красива птица с пъстро оперение: Любува се на малкото чудо и предлага на мъжа до нея да погледне птичката. Как реагира той? Може да игнорира думите й или равнодушно да й отговори, без да откъсва поглед от телевизора. Или например може да сподели ентусиазма на жена си. Не е трудно да се досетим коя реакция на партньора ще сближи двойката.

Емили Есфахани Смит – автор на книги по психология, е убедена, че влиянието върху отношенията на подобни реакции е огромно. Тя се опира на резултатите от изследванията на Джон Готман. В двойките, които са се развели 6 години след сключването на брака, партньорите откликват на „молбите за внимание“ само в 33% от случаите. А при тези, които продължават да живеят заедно, този показател е 87%.

Източник: woman.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар