Не е мит: Стомахът присвива от стрес

Може ли стресът или тревожността да причинят болки в стомаха? Абсолютно!

Стресът и безпокойството са чести причини за болки в стомаха и други стомашно-чревни симптоми.

Нервната система е свързана с функциите на всички органи. Психическото напрежение действа като пусков механизъм, който нарушава работата на стомаха. Така че при стрес чувството, че стомахът ви присвива, съвсем не е лъжливо.

Защо стресът причинява стомашна болка или стомашно-чревен дискомфорт?

Заради силна връзка между нашия мозък и червата чрез централната нервна система. Ентеричната нервна система – разклонение на централната нервна система – обслужва стомашно-чревния тракт, осъществявайки пряка връзка между нашия мозък и стомашно-чревната система. Тази връзка може да накара нормалните физиологични процеси да се тълкуват като болезнени при стресови или провокиращи безпокойство ситуации.

Когато сме стресирани, в тялото се освобождават хормони и невротрансмитери. Това може да повлияе отрицателно на чревната подвижност или на начина, по който нашите черва и стомах се притискат и движат отпадъците през тялото. Освен това стресът може да повлияе на деликатния баланс на бактериите в червата ни, причинявайки стомашно-чревен дискомфорт.

Хората, изпитващи хроничен стрес, могат също да ядат повече или да се хранят с нездравословни храни с по-високо количество естествена и изкуствена захар, която се усвоява лошо и причинява стомашно-чревни дистрес. Хората също могат да пушат и да пият повече алкохол или кофеин от нормалното, което също може да причини симптоми присвиване и болка в стомаха.

Ако напрежението е постоянно, може да му причини различни разстройства, наричани популярно „нервен стомах“

Най-честите оплаквания са тежест след хранене, подуване, болки, ту силен глад, ту липса на апетит, запек, а след това диария.

Червата също къркорят и от стрес. Това е нормален звук при храносмилането. Издават го тънките черва, които се свиват и разпускат, за да придвижат поетите храна и течности, размесени с храносмилателни сокове и газове, надолу към дебелото черво и ануса.

Тези мускулни контракции – перисталтика, се извършват през цялото време и през цялото време има звуци. Но когато червата са пълни с кашата от храна и ензими, обикновено звуците не се чуват.

Контракциите продължават и когато в червата вече няма храна. Така изчистват останали дребни частици, слуз, бактерии. Но понеже червата са по-празни, звуците се чуват. Затова къркоренето се свързва с глад.

При стрес фино настроените стомашни функции се нарушават и чревната дейност може да се ускори или да се забави

В резултат на това вълните на контракциите стават неритмични и червата започват силно да къркорят.

Хроничният стрес води до синдром на раздразнените черва. Тогава звуците обикновено са съпроводени и с болки.

Мерките са свързани предимно с нервната система – да се опитате да намалите напрежението и да се разтоварвате. Не бива да прилагате диета – стомахът и червата не са болни. Но можете да ги успокоявате с билки.

Добър ефект има отварата от клинавиче и теснолистен живовлeк. Отдаете билки се приготвя смес от равни части. 1 с.л. от нея се вари в 500 мл вода 10-15 минути. След като изстине, течността се прецежда. Пие се сутрин, обед и вечер по 75 мл преди ядене.

Жълтият кантарион се препоръчва, защото успокоява и нервната, и храносмилателната система За отвара 2 с.л. изсушена билка се добавят към 400 мл вряща вода. Варят се 5 минути и се оставят да киснат 60 минути. След като отварата се прецеди, се приема 3 пъти дневно по 120 мл след хранене. Друг вариант е маслен извлек от жълт кантарион. 100 г изсушена билка се накисва в 500 мл зехтин и се оставя на светло в продължение на 10 дни. От извлека се пият по 2 ч.л. сутрин, обед й вечер преди хранене.

Против т.нар. нервен стомах в 2 чаени чаши вряла вода се слага по 1 ч.л. маточина, мента, дилянка и босилек. Варят се 2-3 минути. Киснат половин час и течността се прецежда. Пие се по 1 кафена чашка 3 пъти дневно 15 минути преди ядене.

Източник: ayzdorov.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар