Никнене на зъби без рев и безсънни нощи: ето как!

Бебето е неспокойно и раздразнително, мръщи се, сякаш изпитва болка

Като прокарате пръст по венците му, усещате, че е подут, никне зъб.

За да помогнете на детето да се почувства по-добре, първо опитайте с играчки специално за никнене на зъби – продават се различни в аптеките. Ефикасни са чесалките, които са пълни вода и могат да се охлаждат. Щом нямате играчка, вариант е мокра кърпа, охладена във фризера за 15 до 30 минути. По този начин се намалява сърбежът на венците.

Едва след като опитате така и не помага, дайте обезболяващ медикамент, ако смятате, че бебето изпитва болка. Най-добре е да се консултирате по телефона с педиатъра кои обезболяващи, подходящи за тази възраст, са ефикасни при никненето на зъби.

За облекчаване в аптеките и в специализираните детски магазини се предлагат и хомеопатични средства под формата на гелове. Лекарите казват, че не са съвсем безобидни и не бива да ги ползвате, освен ако не са препоръчани от специалист. Те може въобще да не помогнат, защото действат върху повърхността на кожата и не са насочени към зоната под венците, където новите зъби се движат нагоре.

Освен това бебето може да погълне гела, задната част на гърлото му да изтръпне, което да затрудни преглъщането му или да предизвика поведение, подобно на задушаване.

Имайте предвид, че при никненето на зъбите често се появява лека температура, и не се плашете. Ако обаче тя се вдигне над 37,8 градуса, задължително се свържете с педиатъра веднага.

Източник: kidshealth.org

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар