Изпитани рецепти против пърхот пазят кожата на главата здрава

Често след почивката край морето или планината се връщате с пърхот. Това се дължи на изгаряне на скалпа, ако не сте носили шапка

Причината може да е в промяната на водата, с която сте свикнали да миете косата си, или в хотелските шампоани.

Колкото по-бързо се заемете с решаване на проблема, толкова по-лесно ще се справите.

Във всяка кухня има оцет. Той почиства отлично пърхота, препоръчва се да е ябълков. Киселините в него убиват гъбичките. Направете маска с 2 с.л. оцет, 1 жълтък и няколко капки масло, ако косата ви е пресушена. Втрийте в корените за 20 минути. Помага и потапянето на косата в подкиселена топла вода за няколко минути.

Лимоновият сок върши същата работа, при това и мирише по-приятно. Втрийте го разреден с вода в корените и изплакнете след час.

Лайката е важен помощник в домашната козметика заради антисептичните си свойства

Действа и успокояващо при сърбеж. Направете настойка с 1 с.л. билка и 200 мл вряща вода. Съхранявайте в хладилника и втривайте редовно в корените след измиване. Може да я добавяте и в шампоана си.

Маслото от чаено дърво е малко скъпо, но пък издържа съхранение в хладилника за дълго. Сипете лъжичка към половин чаша кисело мляко. Ако е ефирно масло, 2-3 капки са достатъчни. Тогава добавете в маската и лъжичка зехтин. Разбъркайте добре и втрийте в корените. Остатъка разнесете по цялата коса, действа подхранващо и хидратиращо. След това измийте с обичайния си шампоан.

Хмелът не само ще ви помогне да се спасите от пърхота, но и ще стимулира растежа на косата, ще й придаде блясък. Запарете 2 с.л. сушен в 200 мл вряща вода. Прецедете и изплакнете косата след измиване.

Маска от 1 яйце и половин чаша бира е популярно средство при пърхот, повредена и дехидратирана коса. Загрейте леко сместа и втрийте в корените. Изплакнете след 15-20 минути.

Цветовете на невена имат мощно бактерицидно действие. Залейте няколко цвята с чаша вряща вода. С настойката изплакнете измитата коса.

Източник: ayzdorov.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар