Как да се справите с емоционално незрял мъж

Вашият партньор не се справя с отговорностите си. Не защото не желае, а защото е незрял и не ги разбира

През 80-те години на 20 в. специалистите въвеждат като термин „синдром на Питър Пан“, за да обозначат психологическо състояние – мъже, които не искат да пораснат. Те са в зряла възраст, но са емоционално незрели, не осъзнават отговорностите си, на тях не може да се разчита.

Ако имате лошия късмет партньорът ви да е такъв, шансът да го промените с „ти трябва“, „ти си длъжен“ е общо взето нулев. Моментното напомняне на отговорността му е вероятно да доведе до нейното изпълнение с голяма досада. Но после любимият ви ще се върне към своето си любимо състояние на безгрижие.

Д-р Джен Ман

Американската психотерапевтка д-р Джен Ман посочва признаци, по които можете да разпознаете мъж със синдрома на Питър Пан

Отличително е, че той живее в пълен безпорядък. Освен разхвърлян, домът му често е и впечатляващо мръсен. Обожава да купонясва, да се вижда с приятелите си. Много му допадат инфантилните майтапи с хората.

Понеже е безотговорен, се случва да харчи безразсъдно. Понеже е неорганизиран, забравя да плаща сметки. Поради същата причина работодателите му все са недоволни от него, дори да е добър в професията си.

Но недораслият мъж никога не осъзнава вината си. Той не спазва обещанията си, после не разбира защо се сърдите и успокоява вас и себе си с „Какво пък чак толкова?!“.

„Да използва невежеството като оръжие е хитър метод, до който прибягва незрелият мъж, за да се престори, че не може да свърши нещо само и само да ви накара да го направите вие. Ще ви обсипе с
милиони въпроси, ще мърмори през цялото време, ще го направи така, че в крайна сметка да предпочитате го си правите вие“, обяснява психотерапевтката.

Мъжът със синдром „Питър Пан“ изключително обича да се оплаква

„Зрелите възрастни развиват с времето механизми, които им помагат да се справят успешно със стреса. Недораслият мъж е убеден, че стресът, който преживява той, е най-големият в света, че никой друг не е преживявал нищо подобно. Това става причина за честите му избухвания“, казва д-р Ман.

Няма обаче надежда за промяна, защото той е лишен от способност за самокритика и осъзнаване на собствените недостатъци. Възприема всеки опит за забележка или съвет като лична обида, влиза в отбранителен режим и е готов да се скара с всекиго, който изрази и най-малко неодобрение към постъпките му.

„Бракът изобщо не прави зрял незрелия мъж. Тъкмо обратното – той ви възприема като своя законна прислужница. Ако си представяте живот като майка на собствените си деца, но и на мъжа си, това е тъкмо за вас. Ако ли не, бягайте далеч“, заключава д-р Джен Ман.

Източник: www.psychologytoday.com

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар