Нова грипна вълна се очаква от средата на февруари

Идете на доктор, не се самолекувайте, призовават епидемиолозите преди очакваната февруарска вълна от грип

Още при първите симптоми е проява на отговорност да се самоизолирате, включително и от близките си, за да ги предпазите. Няма значение дали сте пипнали т.нар. настинка, грип или ковид – всички те се предават по въздушно-капков и контактно-битов път. Инфекциите могат да доведат до тежки усложнения, особено при децата, възрастните над 65 години и хронично болните, така че е по-разумно да вземете противоепидемични мерки, за да не разпространявате заразата.

Разумно е и да отидете на лекар, който да ви прегледа, да назначи изследвания и да предпише лечение. Не се самолекувайте, след като не знаете с какво сте се заразили, подчертават медиците.

Все е зараза

Това, което популярно се нарича настинка, има малко общо със студа – той само отслабва защитните сили на организма срещу зараза с вируси, предизвикващи инфекции на дихателните пътища и остри респираторни заболявалия. Тези вируси наброяват повече от 200 вида – респираторен синцитиален, парагрипни вируси, аденовируси, риновируси, реовируси, пикорнавируси ит.н.

Кашлица, дразнене на гърлото, температура, хрема може да са симптоми и за инфекция с коронавируса. Макар и силно намалял, той все още се разпространява. Тъй като минава по-бързо и по-леко, много хора не си правят тестове и не разбират, че са заразени.

Според специалистите е напълно възможно смесено заразяване – едновременно с вируси на грип и ковид

Причинителите на остри респираторни заболявалия пък са толкова много, че човек може да се заразява многократно в сезона на най-усилената им циркулация. Грипът повтаря – щамовете са от тип А и Б. Вариантите на коронавируса също са вече много, така че има хора, които са го хващали по 3-4 пъти.

По-сигурна е проверка в лаборатория

Симптомите на остри респираторни заболявания, грип и ковид си приличат, само изследване с т.нар. мултитестове, които проверяват за голям брой патогени, могат да установят каква е заразата, а от това зависи как да се лекува.

Макар че е по-скъпо, по-сигурно е такъв тест да се направи в лаборатория. В аптеките се продават сравнително евтини бързи тестове, комбинирани за установяване на коронавирус, грипни вируси тип А и Б, но резултатите им може да се окажат фалшиви.

Известна ориентация дали е грип дава това как се чувствате – смята се, че при него един от много отчетливите признаци е голямата отпадналост. Често има и силно главоболие.

Мерки бързо, но по лекарски съвет

Прегледът е задължителен, но медиците съветват още при първите симптоми на грип да се вземат антивирусни препарати. Те са ефективни до 24 часа след заразяването. В аптеките се продават такива медикаменти без рецепта, но не всеки е подходящ за всички. Посъветвайте се поне по телефона с личния си лекар какво да изберете. След това непременно идете на доктор.

Най-опасното усложнение и при трите вида зарази е бронхопневмонията, която може да доведе до смърт, ако не се лекува навреме.

Както е известно, ваксините срещу грип и срещу ковид не предпазват от инфекция. Вирусите се предават по въздушно-капков път и ако човек се намира близо до заразен, също ще се зарази. Но ваксините намаляват риска от тежко протичане на болестта и усложнения.

Срещу зарази дистанцията и хигиената са ключови фактори

Носете маска, която плътно покрива носа и устата, когато сте на оживено място или в затворено помещение. Това е особено разумна мярка в градския транспорт. Старайте да стоите на дистанция поне метър, когато контактувате с други хора.

Мийте и дезинфекцирайте ръцете си, почиствайте и проветрявайте редовно вкъщи и там, където работите.

Източник: ayzdorov.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар