Хипократ е предписвал лечение с прополис на пациентите си

Този „нектар на боговете“ съществува от незапомнени времена

Преди повече от 50 милиона години фауната на нашата планета се обогатила с още един биологичен вид – малки, симпатични и, общо взето, безобидни насекоми. Хората ги нарекли пчели и, разбира се, обърнали внимание на удивителния продукт, произвеждан от тези миниатюрни труженици. Трябва да се отдаде дължимото на мъдростта и проницателността на нашите предци: те открили лечебните свойства на меда практически едновременно с неговите вкусови качества.

Вероятно сте загубили много, ако досега не сте се запознали с прекрасната естествена сладост на меда. Този „нектар на боговете“ съществува от незапомнени времена, още от древните египтяни, и е бил използван заради богатия си вкус и мощната терапевтична стойност през вековете. Толкова много са чудните достойнства на меда, че той дори е бил използван като валута от редица древни цивилизации. Забележително е, че древните хора смятали меда не само за отлично средство срещу простудата.

Монасите от Света гора на Атон знаят как да използват даровете от Градината на Бог, за да подобрят здравето си, така че да изумяват света с добрата форма и дълголетието си. Те вярват и знаят, че колкото по-просто се хранят, толкова по-дълго ще живеят. Затова ползват като лекарство само онова, което расте в техните градини и което сами отглеждат.

Освен плодовете и зеленчуците, в горите край манастирите монасите отглеждат и пчели. И няма нищо чудно в това, тъй като хората са били ангажирани с пчеларството в продължение на хиляди години.

Благодарение на тези прекрасни насекоми научихме какво е мед, восък, цветен прашец, и, разбира се – прополис. Всяко от тези вещества има много приложения и няма аналози по отношение на полезността.

Учените не са успели да намерят бактерии, които да оцелеят, когато са в контакт с естествения антибиотик – прополисът. Това вещество също така унищожава вируси и гъбички. Не е изненадващо, че прополисът се използва не само в традиционната медицина. На база прополис фармацевтичната индустрия произвежда и много лекарства

Разредете 30-40 капки 30% тинктура от прополис в чаша топла вода или мляко. Пийте по 10 капки три пъти дневно, един час преди хранене, в продължение на един месец. Подобренията се забелязват още през втората седмица.

Можете да си направите и билкова тинктура, съветват атонските монаси. За целта трябва да се снабдите от билковата аптека със следните билки: по 1 с.л. плодове от копър, мента, липов цвят и корен от лешник. Всички билки смесете и изсипете в подходящ съд, като добавите към тях 3 чаши вряла вода.

Сложете сместа на огъня, затоплете и гответе в продължение на 20 мин. на слаб огън. Оставя се да се охлади, а след това се слагат и 3 с.л. мед, както и 20-30 капки екстракт от прополис. Ежедневно пийте тази билкова тинктура по половин чаша един час преди хранене.

Авицена също е предпочитал тази прекрасна субстанция. И легендарният Хипократ е предписвал лечение с прополис на своите пациенти. Затова не се чудете и не губете време. Приложете на практика рецептите на монасите от Света гора, за да помогнете на себе си, както и да зарадвате своите близки с добро здраве и чудесно настроение.

Възпалителните заболявания на дванадесетопръстника и стомаха се лекуват по същия начин с прополис, както и гастритът. Също така монасите препоръчват да се взима сутрин и вечер по 1 ч.л. мед и сусамов тахан. Препоръчителният период на такова лечение е около 1-2 месеца.

Може да ползвате и тази рецепта: залейте 30 г смачкани орехови ядки с чаша мляко, доведете сместа до кипене, махнете от огъня и прецедете. Добавете към вече филтрираното мляко 1 ч.л. мед и 10 капки прополисова тинктура. Получената смес е достатъчна за един ден. Пийте преди всяко хранене. Още в първите дни лечебният ефект се забелязва осезателно.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар