Биотехнологична компания планира да “възкреси” изчезнала голяма птица

Планира да пресъздаде и тасманийския вълк и вълнестия мамут

Стартъпът за милиарди “Colossal Biosciences” твърди, че се е доближил до съживяването на додо – нелетящата птица, която е изчезнала през XVII век. Футуристичният план е възможен едва сега, когато базираната в Далас компания е декриптирала целия геном на додо, според „Сайънс Алерт“.

Птицата е най-новата в колекцията от отдавна изчезнали животни, които учените искат да върнат към живот. По-рано стартъпът заяви, че планира да пресъздаде тасманийския вълк и вълнестия мамут.

Все още има много работа, преди тези птици да бъдат върнати на бял свят. Учените не могат да пресъздадат живота от нулата, така че ще трябва да измислят начин да поставят специфичните за додо гени в ембриона на животно. Това само по себе си не е никак лека задача.

Следващата стъпка е да се сравни тази генетична информация с гените на близкородствени птици като никобарския гълъб на Родригес, изчезнал гигантски нелетящ гълъб, за да се открият мутациите, които “правят додо додо”, казва Бет Шапиро, водещ генетик в проекта, пред Си Ен Ен.

Крайният план е птиците да бъдат заселени отново на остров Мавриций, където са живели преди да бъдат унищожени от хората. Птицата, създадена чрез такъв подход, ще бъде хибрид, който прилича на своя предшественик.

Планът е “много, много труден”, каза пред „Гардиън“ Юън Бирни, заместник-директор на Европейската лаборатория по молекулярна биология, който не участва в проекта. Все пак компанията е набрала още 150 млн. долара за проекта, като от 2021 г. насам общата сума е 225 млн. долара. Според “Блумбърг” последната инвестиция струва на стартъпа 1,5 млрд. долара.

Съществуват очевидни етични въпроси, когато се мисли за създаване на вид с цел пускането му в дивата природа, каза Бирни:

“Има хора, които смятат, че понеже можеш да направиш нещо, трябва да го направиш, но аз не съм сигурен каква е целта.”

“Ясно е, че се намираме в средата на криза на изчезването. И наша отговорност е да разказваме истории и да предизвикваме вълнение у хората по начин, който да ги мотивира да се замислят за кризата на изчезване, която се случва в момента”, каза Шапиро. “Особено се радвам на по-нататъшното развитие на генетичните спасителни инструменти, насочени към птиците и тяхното опазване.”

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар