Логопеди и психолози препоръчват: игри за стимулиране на мозъка за бебета и деца

Ако искат да имат интелигентно дете, родителите трябва да стимулират мозъка му още от раждането, твърдят психолозите

Колкото по-отрано и повече време му посвещават мама и тате, толкова по-умно ще стане. Според някои изследвания 40 до 60% от интелигентността е наследствена. Останалото започва да се придобива от първия ден на живота.

Наистина от първия ден бебето започва да трупа информация и да развива способностите си. Не е вярно, че няколко месеца то само яде, спи, пълни памперса и плаче, уверяват психолозите.

Сложете му от шарени гирлянди дрънкалки пред очите в кошчето. Често го докосвайте и галете. Приятните усещания от физическия контакт помагат за изграждане на неврологични връзки в мозъка му. За това голяма роля играе и музиката. Проучванията сочат, че бебетата са почитатели на класическата и си имат любими композитори – Шопен и Моцарт. Творбите на Вивалди ги успокояват.

Може да четете още на новороденото. На 5 месеца вече е задължително

Четете изразително – различните интонации обогатяват възприятието му. Показвайте му картинки – чрез тях то се учи да разпознава цветове и форми. Четенето ускорява процеса на проговаряне и помага за складиране на думи. Изследванията са категорични, че 2-годишните, на които често е четено, имат по-богат речник от останалите.

Онези свирещи, пеещи и правещи какво ли не модерни играчки са атрактивни и бебето ще се забавлява. Но за да стимулирате развитието му, не го лишавайте от добрите стари кубчета и пъзели от 2-5 части, съветват психолозите. Те отварят въображението и помагат за изграждането на добра координация на движенията. За психо-физическо развитие са полезни цветните рингове, които се нанизват на пръчки, фигури, които трябва да влязат на мястото си в квадратче, и най-различни други сравнително прости играчки.

На 9 месеца играйте с бебето по-сложно

В тази възраст са му интересни шумните музикални инструменти – барабан, дайре, ксилофон. След като детето добре опознае гласа на инструмента, мушнете дайрето под завивката, ударете по него и попитайте „А, откъде се чува това?“ Като бебето го намери, не пестете похвалите. Ако се затрудни, помагайте. Щом забележите, че се справя лесно, усложнете задачата, като използвате за скривалище по-трудни места.

На около 1 година трябва да провокирате любопитството, защото то цял живот ще бъде основата за любознателността

Направете например магическа кутия. Завържете един за друг различни по цвят шалове. Сложете ги в кутия, като покажете едно крайче. Кажете: „Я виж какво си намерих тук“, леко дръпнете и оставете бебето да продължи.

Не забравяйте и онези песнички, с които учите детето, като „Хей ръчички, хей ги две“ и „Пиле, пиле, аз те знам“.

От 1 до 7 години детето започва да се развива изключително бързо интелектуално

Ще му помогнете, като му давате информация, провокирате го да пита, отговаряте му подробно. Продължавайте редовно да му четете. Не се учудвайте,
ако то иска една и съща приказка много пъти. Това е неговият начин да повтори, за да запомни. Заложете и вие на повторение – никой не учи нищо от раз.

Децата в първите години са като попивателни – могат да запаметят всичко, но доста механично. Постепенно стават избирателни – запомнят нещата, които са им интересни и които са в определен контекст. Това означава, че за да развивате ума на сина или дъщеря си, трябва задължително да изпълнявате две условия: да „преподавате“ забавно и да обяснявате разбираемо.

На 4-5 години може с игри да тренирате механичната памет

„Баба слага в куфара“ се играе семейно. Мама казва: „Баба слага в куфара чадър“. Татко трябва да повтори изречението и да добави още един предмет „Баба слага в куфара чадър и чехли“. Играта продължава, докато се натрупат 10-ина предмета. Психолозите твърдят, че с всяка тренировка ще виждате как детето успява да запомни повече предмети, става по-съсредоточено.

Между 4 и 7 години опитайте със словесни упражнения да развивате аналитичното му мислене, способността да отличава особеностите на предмет или явление, да групира подобното и да го противопоставя на противоположното.

В „Познай какво съм намислил“ предварително казвате на детето дали става дума за растение, животно, дреха, мебел. То трябва да отгатне предмета, задавайки въпроси, на които вие отговаряте само с „да“ или „не“.

По-сложна е играта „На-обратно“

Подавате топка на детето и казвате дума. То ви връща топката, като отговори с дума с противоположно значение: тъмно-светло, вход-изход, начало-край, богат-беден.

Може да нарисувате предмет – книга, къща, дърво, птица. Най-напред детето назовава едно положително качество, след това – отрицателно. Например от книгата можеш да научиш нещо полезно, но тя лесно се къса.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар