Изпитана формула: Как да оцелеете след раздяла

Връзката ви рано или късно щеше да завърши с раздяла

Установихте, че с любимия мъж имате твърде различни представи за бъдещето. Решихте да си тръгнете. Сега страдате.

Милиони жени са преминавали през раздяла и повечето са оцелели. Няма съмнение, че и вие ще оцелеете, въпросът е да понесете колкото може по-малко щети.

Въпреки всеизвестното клише, че щастливите хора си приличат, а нещастието всеки преживява по своему, за по-бързо преодоляване на болките от раздяла си има изпитана формула. Опитайте да се измъкнете, като следвате 9 стъпки.

1. Не приемайте раздялата „вътрешно“

Консултантите по отношения наричат това интернализиране. Ще рече, че гледате на раздялата като на отражение на вашата личност, на вас самите, като на доказателство, че този мъж не иска бъдеще с вас.

Нищо подобно. Раздялата е естествена част от живота, защото дори и когато са влюбени, всеки от партньорите си има своите възгледи за живота и трудно може да ги промени. Понякога всеки е готов на компромиси. Но често представите на двамата са толкова различни, че не е възможно съгласуване дори в името на любовта.

Брачните консултанти съветват още щом връзката стане сериозна, двойката да обсъди очакванията си. Иначе рискува да преживее разочарование.

Това, че с този мъж възгледите ви не съвпадат, не означава, че няма да срещнете друг, с когото гледате в една посока. Но дори и да не срещнете, не бива заради страха от самота да бъдете с някого „докогато може“.

2. Повтаряйте си защо се разделихте

След като сте преценили, че с този мъж имате различни представи за бъдещето, сте взели рационално решение да не оставате заедно. Междувременно не се е случило нищо друго, освен че страдате. Целта ви продължава да е различна от тази, към която се стреми вашият партньор. Така че няма логична причина да се съмнявате в правилността на избора си, нито да се връщате обратно.

Припомняйте си защо постъпихте така и нека то ви дава сили. Чувствата не бива да надделяват над разума, защото заради една безперспективна връзка ще се лишите от шанс за нова, която ще ви донесе щастие и смисъл.

3. Прекъснете контактите

Не се обаждайте на бившия и не приемайте неговите обаждания. Говорили сте, казали сте си всичко. Не проявявайте интерес към него в социалните мрежи. Не питайте общи приятели. Не се срещайте.

Моментната слабост може да ви доведе до нови терзания и тежки преживявания. Не бъдете от онези жени, които допускат да се събират и разделят с един мъж много пъти, удължавайки страданията си.

Може да възстановите общуване като добри познати, но едва след като преживеете раздялата.

4. Почистете

Изтрийте снимките, изхвърлете предмети, които ви напомнят за него. Това е начинът по-рядко да се сещате, че сте били заедно.

По-трудно е със случайните неща, които извикват спомени. Но когато се появят, ги изгонете веднага, вместо да им се оставите, понеже са приятни. Били са приятни. Сега само след миг ще станат болезнени.

5. Забравете го

Не превъртайте в главата си нищо за този мъж. Не мислете защо сте се оказали с толкова различни представи за бъдещето, могло ли е да направите нещо, за да промените своите или неговите възгледи. За това сте разсъждавали, преди да вземете решението си за раздяла. Сега вече не се връщайте към подобни анализи.

6. Редактирайте автобиографията си

Мозъкът ви включва любимия в начина, по който гледате на себе си. Когато сте с партньор, вие го превръщате в част от своята същност и това е причината да се чувствате толкова зле, когато го няма, обясняват психолозите.

За да се измъкнете от страданието, трябва да извадите бившия партньор от автобиографията си, от начина, по който гледате на себе си, и да започнете да формирате спомени без него.

7. Преоткрийте себе си

Това не е изтъркано пожелание, а също съвсем практична стъпка, продължение на предишната. Вие сте личност, която може да се променя, да расте. Започнете да действате – намерете си интересни занимания, срещайте се с нови хора.

8. Общувайте с хора, които ви обичат

Разделили сте се с любимия мъж, но имате семейство, роднини, приятели, колеги. Бъдете с тях и постепенно болка по онзи човек ще позатихне.

Внимателно обаче преценете на кого да се доверите. Избягвайте тези, които волно или неволно ще задълбочават страданието ви. Не се срещайте и с онези, които поради някакви причини искат да ви съберат отново с бившия.

9. Не се увличайте по нов мъж

Вероятността да сгрешите е огромна. Само ви се струва, че този човек може да ви помогне да преодолеете огорчението от раздялата. По-вероятно е да стане обратното – да ви сполети ново разочарование, понеже сте емоционално нестабилни.

Преди да преживеете предишния мъж, не бива да започвате друга връзка и защото страданието понижава интелигентността. Новият надали ще е най-подходящият. А като се окаже, че не е точният човек за вас, ще трябва с още по-не-приятни емоции да се справяте.

Източник: woman.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар