Ако зачеването не се случи до година – веднага на лекар

Акушер-гинеколозите съветват двойките да отидат на лекар, ако 1 година правят безуспешни опити за зачеване 2-3 пъти седмично

Това важи, когато жената и мъжът са на възраст под 35. Когато са над 35 години, е разумно да направят консултация със специалист по репродукция още след 6 месеца.

Причината е, че в по-късна възраст вероятността от проблем е много по-голяма. При това се увеличава както при жените, така и при мъжете, макар че при тях става по-бавно.

Колкото по-бързо бъде установена причината за безплодие и се назначи лечение, толкова по-възможно е то да подейства и да не се стигне до инвитро процедури. Понякога е нужна съвсем малка намеса, за да се разреши проблемът, посочват специалистите. Те припомнят, че само в около 20% от случаите не може да се установи никаква причина за безплодието.

Успеваемостта на инвитро процедурите и въобще на всички видове асистирани репродуктивни технологии също е в пряка зависимост от възрастта на жената.

По последни данни българките раждат първото си дете все по-късно – в момента на средна възраст 27 години и 5 месеца

Има обаче голяма разлика по области. В София средната възраст е 30 години и 3 месеца, в Сливен – 20 години и 7 месеца, според данни от сайта nsi.bg.

В света проблем с безплодие имат 8-12% от двойките. За България официални данни няма, но се смята, че се среща при около 20% от двойките.

Новата световна медицинската статистика показва, че не могат да заченат 8% от жените на 19-26 години. С възрастта процентът на жените с трудности се увеличава -13-14% в групата 27-34 години и 18% при 35-39-годишните. Над 40 скача на 35%, а над 45 години – на 85%.

При мъжете количеството на спермата достига пик на 30-35 години

Започва бавно да спада до минимум след 55. С възрастта намалява подвижността на сперматозоидите и се увеличават дефектите в тях. Всичко това води до намалена плодовитост.

Съветът е двойките, които имат проблем, да отидат в клиника, в която се прилагат възможно най-голям брой асистирани репродуктивни технологии. Макар че най-често се говори за инвитро процедури, в много случаи те да не са първото предложение на специалистите.

За някои двойки може да е подходяща вътрематочна инсеминация. Тя се прави непосредствено преди или по време на овулацията, като предварително отделените сперматозоиди се имплантират в матката през маточната шийка.

При инвитро оплождането се извършват последователно първоначална стимулация на яйчниците, индукция на овулацията, добиване на зрелите яйцеклетки и оплождане със сперматозоиди. След съответна култивация на получените ембриони се осъществява ембриотрансфер – те се имплантират в маточните тръби.

Методът интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди се прилага при значително влошено качество на сперматозоидите. Оплождането на зрялата яйцеклетка се осъществява извън женското тяло след контролиран подбор на конкретен сперматозоид с добри показатели.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар