Повишен риск от бъдеща деменция за тези, които седят дълго време пред телевизора

Рискът е донякъде намален, ако човек комбинира гледането на твърде много телевизия с високи нива на физическа активност

 

Хората, които седят дълги часове пред телевизора, са изправени пред повишен шанс да развият деменция в бъдеще, показва ново американско научно изследване.

Тази връзка се дължи главно на заседналото поведение, което отдавна се свързва с появата на кардиометаболитно заболяване и сега се разширява до деменция.

Но същото не важи за използването на компютър, което също е заседнала дейност, но изглежда не увеличава риска от деменция.

Изследователите, ръководени от д-р Дейвид Райхлен от Университета на Южна Калифорния, който направи съответната публикация в списанието на Националната академия на науките на САЩ (PNAS), анализираха данни за 146 651 души на възраст над 60 години, които не са имали и не са били диагностицирани с деменция в началото на проучването.

Участниците записват и съобщават колко време отделят всеки ден за две заседнали дейности, гледане на телевизия и използване на компютър, както и колко време отделят за физически упражнения и други физически дейности.

След около 12 години 3507 души са били диагностицирани с деменция.

След като бяха взети предвид други рискови фактори (затлъстяване, употреба на алкохол, професия и др.), проучването заключи, че има ясна връзка между многото време пред телевизора и риска от бъдеща деменция.

Рискът е донякъде намален, ако човек комбинира гледането на твърде много телевизия с високи нива на физическа активност.

Вместо това е установено, че по-малко време на компютър е свързано с повишен риск от деменция в бъдеще, вероятно защото използването на компютър, макар и заседнал, е умствено интерактивна дейност, която поддържа мозъка нащрек.

Изследователите заключават, че в крайна сметка, когато става дума за риск от деменция, не е толкова важно общото време, прекарано в седене, а за какво точно е изразходвано това време в седене, тъй като телевизията, но не и използването на компютър, увеличава риска от деменция.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар