Личният пример възпитава най-добре

Смятате за своя родителска отговорност да правите най-доброто за тийна, не се уморявате да го учите да пази здравето си, не пропускате да давате съвети

Siblings

Но я проверете колко от препоръките следвате вие самите и дали покрай детето не сте забравили да се грижите за себе си.

Нищо чудно, като честно сравните своя живот с неговия, да се ужасите.

Първо здравето. Редовно водите тийна на профилактични прегледи. А вие кога за последен път бяхте? Той като настине, веднага звъните на личния лекар. А вие май се самолекувате.

Него го карате да си ляга навреме, защото сънят е важен. А на вас събират ли ви се редовно поне 7 часа сън? И какво толкова важно правите всяка вечер, та не си лягате навреме?

Настоявате той редовно да спортува, да се разхожда, да прекарва време на открито. Вие се раздвижвате вкъщи с прахосмукачката и правите мускули с пазарските торби. За друго си имате оправдание: „Няма време“.

Не пестите усилия да му организирате купон с приятели, като ви помоли

Хм, с вашите приятели от месеци не сте се събирали. Толкова за социалния ви живот и психичното здраве.

За неговите удобни и красиви дрехи неуморно обикаляте по магазините и винаги намирате пари. Колко хубаво, ако и за себе си правите така.

На сина или дъщеря си запазвате час за подстригване. Така де, детето ви трябва да изглежда добре, за да има самочувствие. Вашата коса дали не е отдавна некосена ливада. А време за маникюр, педикюр, козметик поне веднъж в месеца намирате ли? Дали пък, ако изглеждате добре, няма и вие да се чувствате добре.

Учите тийна, че едно от важните умения в живота е, когато види, че не се справя сам с нещо, да потърси помощ. Вие това владеете ли го?

Другото ценно умение – да може да казва „не“, за да не се претоварва, също го преподавате. Дано да можете да прилагате уроците в своята практика.

И да не се ядосва, вълнува, тревожи за незначителни неща го съветвате. Защото да се живее в постоянен стрес е убийствено. Правилно. Чудесно ще е за тийна, ако мама и татко му дават личен пример точно за това.

Списъкът с въпроси може да продължи. Но от тези вече ужасихте ли се?

Е, сега остава и нищо да направите.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар