На слънце – не повече от три часа

Толкова много се говори за опасността от ултравиолетовите лъчи, че се чудите дали е полезно въобще да стоите на слънце

Полезно е умереното излагане. При дългото UV лъчите оказват негативно въздействие. И за умерено си има точно време – не повече от 3 часа на ден.

Слънцето е добро за здравето, защото под въздействието му се синтезира витамин D, който помага за усвояването на калция от костите. То успокоява кожни раздразнения, влияе положително на сърдечно-съдовата система, укрепва имунитета, стимулира настроението. Допълнителен плюс е загарът, с който тялото изглежда по-привлекателно. Всичко това се постига обаче без препичане.

Ултравиолетовите лъчи имат различна дължина на вълната. UVC засягат само първия слой на кожата, състоящ се от мъртви клетки, и могат да причинят леко зачервяване.

UVB лъчите проникват до края на епидермиса. За да се защити, организмът започва да изработва пигмента меланин и кожата потъмнява. Но те причиняват и изгарянията – от зачервяване до мехури.

UVA лъчите проникват най-дълбоко

Те предизвикват доброкачествени изменения – лунички и пигментни петна. На UVA радиацията се дължи ефектът на фотостареенето – колкото по-продължителни и повече на брой са слънчевите бани, толкова
по-рано повяхва кожата.

UVB и UVA лъчите потискат имунитета, в резултат на което може да се развие рак. Опасността е най-голяма до 18 години. Тогава прекомерното излагане на слънце създава риск от рак на кожата в по-късен етап, защото ултравиолетовата радиация се натрупва. Задължително е кожата на децата да се защитава със специално предназначени за съответната възраст продукти.

Използването на козметика с UV филтри е необходимо за всички възрасти. Какъв фактор ще изберете зависи от типа кожа. Най-силна защита искат I и II тип – много светла. Такива хора са предразположени към силно и болезнено изгаряне. При III тип кожата е средно светла. Тя по-рядко изгаря при защита и дозирано излагане на слънце. При IV тип кожата е по-тъмна, има малка вероятност от изгаряне.

Общото правило е, че колкото по-светла е кожата и по-бързо изгаря, от толкова по-висок слънцезащитен фактор (SPF) на козметиката се нуждае. Голяма част от българите са с кожа от III тип, могат да остават на слънце без защита около 10 минути и няма да получат изгаряне. При по-светлата кожа това време е само 3 минути.

Ако сте с кожа III тип, може да използвате слънцезащитна козметика с фактор 30

Трябва да я нанесете около половин час, преди да се печете. Щом не се къпете и не се потите обилно, тя действа около 5 часа. Изчислението се прави така – умножавате 10-те минути по числото на слънцезащитния фактор, за да разберете след едно намазване колко време може да останете на слънце, без кожата ви да изгори. (Фактор 30 х 10 минути = 300 минути.) При светла кожа трябва да използвате слънцезащитен крем с фактор 50 и да го подновите след около два и половина часа. (Фактор 50 х 3 минути = 150 минути.) Правилото е валидно при качествена козметика.

Не забравяйте, че различните зони на лицето искат различна защита. Най-бързо изгарят изпъкналите части – върхът на носа, скулите, брадичката, затова ги намажете най-щедро. Непременно се погрижете за нежната кожа около очите.

Каквито и слънцезащитни продукти да използвате, не прекалявайте с печенето. В началото дозирайте – не повече от 20 минути на слънце, после под плътна сянка. Всеки следващ ден може да увеличавате престоя на слънце с 5 минути. Така за една седмица кожата ще се пигментира, ще се удебели роговият слой и няма да се зачервява, а само ще трупа загар. Но и тогава оптималната дневна продължителност под слънчевите лъчи е най-много 3 часа.

Източник: woman.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар