Бананите влияят положително на сърцето

Авокадото и сьомгата също са богати на калий

Бананите, които са богати на калий, могат да подобрят здравето на сърцето, установиха нидерландски лекари, цитирани от ЮПИ.

Този химичен елемент помага да се противодейства на отрицателните ефекти от солта в хранителния режим и понижава кръвното налягане, казват изследователите от Амстердамския университет.

Авокадото и сьомгата също са богати на калий. Той се съдържа и в различни зеленчуци, плодове, ядки, боб, млечни продукти, риба.

“Добре известно е, че голямата консумация на сол е свързана с повишено кръвно налягане и по-голям риск от инфаркти и инсулти“, каза авторът на изследването д-р Лиферт Фогт от Амстердамския университет.

“Здравните съвети са насочени към ограничаване на приема на сол, но това е трудно постижимо, когато хранителният режим включва преработени храни“, споделя той. “Калият помага на тялото да отделя повече натрий в урината. Според нашето проучване той е най-полезен за  жените.”

В изследването са анализирани данни на почти 25 000 британски мъже и жени на възраст между 40 и 79 години, които са участвали в проучване между 1993 и 1997 г. Участниците са попълнили въпросници за навиците си на живот, анализирани са кръвното им налягане и проби от урина.

Изследователите открили, че когато консумацията на калий при жените се повиши, кръвното налягане спада. Не е установена обаче подобна връзка при мъжете.

Участниците са проследявани дълъг период от време, като през него 55% от тях са били настанени в болница или са починали заради сърдечно заболяване.

След коригиране на фактори като възраст, пол, индекс на телесна маса, употреба на тютюн, алкохол, предишни заболявания и други, изследователите установили, че при хората с най-висок прием на калий имат 13 процента по-малък риск от сърдечни заболявания в сравнение с тези с най-нисък прием.

При мъжете опасността от сърдечни проблеми е със седем процента по-малка, а при жените -този риск е с 11 на сто е по-нисък, установи проучването. Количеството сол в диетата не е влияе на връзката между калия и сърдечните проблеми при двата пола, подчертават изследователите.

Данните от проучването са публикувани в изданието “Юръпиън харт джърнъл”.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва на възрастните хора да консумират дневно поне 3,5 грама калий и по-малко от 2 грама натрий (5 грама сол), отбелязва ЮПИ.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар