Слънцето: За какво да внимаваме, за да бъде наш приятел

Фотостареенето се отнася до стареенето на кожата поради хронично излагане на слънце

Лятото е преплетено, за повечето от нас, с празниците. Слънце, плуване, водни спортове, безгрижие и, разбира се, слънчеви бани.

Излагането на слънце през лятото е неизбежно. Мнозина всъщност го търсят, за да придобият интензивен тен, без да знаят опасностите от прекомерното или незащитено излагане на слънчева светлина“, посочват дерматолозите.

Най-честите проблеми, които могат да бъдат причинени от прекомерно излагане на слънце, са:

Слънчево изгаряне – то е известно на всички и се проявява като интензивна еритема (зачервяване) на кожата, с наличие, понякога, на мехури, след прекомерно излагане на слънце. След няколко дни следва ексфолиране (пилинг).

Зависи от продължителността на излагане на слънце (UVA и UVB лъчение), времето на излагане и чувствителността на всеки човек. Светлата кожа е по-чувствителна към слънцето и изгаря по-лесно от тъмната кожа.

Фотостареенето се отнася до стареенето на кожата поради хронично излагане на слънце. Действието на слънцето върху кожата е кумулативно и за съжаление кожата не забравя цялата радиация, която е получавала през годините.

Това води до преждевременни бръчки, обезцветяване (тъмни и светли петна), груба кожа, сърбеж (черни точки) и увисване.

Карциногенезата е развитието на рак на кожата (епител) и меланом, които могат да бъдат животозастрашаващи. Свързва се с хронично излагане на слънце и слънчево изгаряне.

Добре е да уточним, че и в солариума поемаме същите рискове, тъй като и там имаме излагане на ултравиолетова (UV) радиация. По-специално, ние получаваме 16 пъти повече UV радиация, отколкото бихме, ако бяхме изложени на слънце за същото време.

Тоест 5 минути солариум се равняват на около час и половина излагане на слънце, обясняват още специалистите.

За да може всеки от нас да се наслаждава безопасно на слънцето, избягваме излагането от 11 до 16 часа.

Имаме подходящо облекло (блуза, панталон), носим шапка и слънчеви очила. Използваме и чадър.

Използваме слънцезащитен крем с висок индекс на защита (SPF) за UVB и защита за UVA. Нанесете го на дебел слой и го подновявайте на всеки 2 часа или веднага след потапяне или избърсване с кърпа.

Необходими са специални грижи и избягване на излагане на слънце за хора с червена коса и бяла кожа с лунички, съветват още дерчатолози.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар