Как да възпитате дете-емпат

Емпат е онзи, който умее да разбира емоциите на другите, да ги съпреживява и да помага

Важно е родителите да учат детето на това умение, защото благодарение на него то ще гради пълноценни отношения в личния и професионалния си живот като възрастен. Човек винаги постига повече успех, ако може да се постави на мястото на другия. Тогава е способен и на сътрудничество, и на ефективни преговори, за да постигне онова, което иска. По-щастлив е в семейството, с приятелите и колегите си.

Специалистите казват, че родителите трябва да помагат на детето да развие способността да разбира чувствата на другите и едновременно с това да му показват как е правилно да постъпва. Освен да прояви съпричастност – например като съчувства при мъка, е необходимо то да знае и как да не се заразява от емоции, особено от негативни.

Личният пример е най-ефективният начин за възпитание

Способните на емпатия майки и бащи много по-лесно ще преподават трудните уроци. В това число влиза и да се поставят на мястото на собствения си син или дъщеря. Даже когато ги ядосва.

Първата крачка е децата да разбират чувствата и да знаят думите, които ги описват. Назовавайте емоциите, които преживявате вие, детето, хората, с които общувате. Казвайте: “Много ми е мъчно, че баба е болна” или “Брат ти се ядоса, защото не му позволих да играе на таблета”. Питайте “Плачеш, защото се уплаши? Страх ли те е” или “Радваш ли се на новата играчка”. Постепенно помагайте на детето да започне да интерпретира чуждите емоции. Когато задавате въпроса “Как мислиш, защо Ани плаче”, то ще вниква в чувствата на другите и ще му е по-лесно да се поставя на тяхно място. След това покажете как да постъпи, за да прояви състрадание и да помогне на Ани да спре да плаче. Накрая похвалете детето и му благодарете, че се е държало като добър човек.

Психолозите препоръчват често да учите на емпатия и с игра

Подарете плюшена играчка или кукла, която прилича на човек, и поощрявайте детето да се грижи за нея. Разигравайте ситуации, в които тя е весела, тъжна, ядосана. Нека синът или дъщеря ви да се постави на нейно място, да разбере защо се чувства така и да избере как да постъпи. Когато реши, че двамата са гневни на друга играчка и ще я набият, внимателно поправяте неправилното поведение.

Четете художествена литература, гледайте заедно филми

Те разказват за съдби, въвличат читателя и зрителя да съпреживява. Обсъждайте емоциите и действията на героите, като питате как се чувстват те, защо така, как може да им се помогне да бъдат щастливи.

Добре е да обясните на детето, че хората са различни. Едни изразяват по-шумно чувствата си, други са по-затворени и не ги показват. Но всички са еднакви в това – на никого не му харесва, когато се държат грубо с него, обиждат го, дразнят го. Никой не иска да му се подиграват, когато плаче например, а очаква съчувствие.

Тук веднага трябва да дадете пример на сина или дъщеря си как да се постави на мястото на другия и да определи поведението си в зависимост от това. “Не се смей, че приятелят ти падна. Заболя го. Помогни му. На теб хубаво ли ще ти е, ако паднеш и той ти се смее”. Или “Ти как ще се почувстваш, ако някой ти вземе играчката? Ще се ядосаш. Затова не прави така със сестра си”.

На малкото дете е трудно да обясните, че не бива да се заразява от емоции

Нормално е докъм 3 години то да плаче, да се смее, да хвърля ядосано, като види, че някой друг прави така. С възрастта обаче започнете да казвате и показвате, че да съпреживяваш не означава да повтарящ същото поведение. Напротив – помагаш на другия, ако направиш нещо, за да преодолее той обхваналите го чувства, когато са лоши. На плачещата Ани синът или дъщеря ви може да предложи бонбон, а на ядосания си брат – да играят заедно.

Бъдете търпеливи. При децата усвояването на всеки навик отнема доста време и изисква множество повторения. А съпричастието е от сложните.

Освен това никой не може да е разбиращ и състрадателен винаги, дори възрастните. Както от опит знаете, да се поставиш на мястото на друг човек изисква немалко душевни сили.

Така че когато се върнете от работа уморени, а детето кипи от енергия и настоява да си играете, не му се карайте да ви остави на мира То още не се е научило на емпатия, но вие трябва вече да сте. Намерете сили или да си играете, или да му обясните, че то трябва да прояви съпричастие и да ви остави малко да си починете.

Източник: www.understood.org

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар