Учени: COVID пандемията увеличи самотата по света

Male teenager Sitting alone on a bench in the park under a tree .

Проучване оценява степента, до която блокирането, социалното дистанциране, работата от разстояние, дистанционното обучение и други ограничителни мерки увеличават самотата на хората

 

Хората по света, които са изпитали самота по време на COVID-19, показват леко увеличение от около 5% в сравнение с нивата преди пандемията. Това увеличение, макар и не голямо, може да има дългосрочни ефекти върху психическото и физическото здраве на много хора, както и върху продължителността на живота им, според ново немско-американско научно изследване.

Изследователи от Медицинския факултет на Университета Йоханес Гутенберг в Майнц, Гьоте във Франкфурт и Корнел в Ню Йорк, водени от д-р Мъри Ернст I, публикуваха своите открития в проучванията на American Psychological Journal, проведени на четири континента (главно в Европа и Северна Америка) и участват общо над 200 000 души.

Проучването оценява степента, до която блокирането, социалното дистанциране, работата от разстояние, дистанционното обучение и други ограничителни мерки

увеличават самотата на хората

Всичко по-горе поради пандемията засили социалната изолация, но научните изследвания показват, че социалната изолация невинаги води до самота. Социалната изолация означава, че човек вече има много малка социална мрежа и малко взаимодействия с другите, докато самотата е болезнено чувство, което придружава усещането, че количествено и качествено човек няма социалните връзки и контакти, които би искал.

Научното изследване по темата досега установи, че има слаба връзка между социалната изолация и самотата, нещо, което е частично потвърдено от новото изследване

в условия на COVID пандемия

Новото изследване заключи, че средно има увеличение с около 5% в броя на хората, които се чувстват самотни в разгара на COVID-19, въпреки че има разлики в зависимост от фактори като възраст, площ и т.н.

„Пандемията изглежда наистина увеличи самотата. Но предвид малкото увеличение, зловещите предупреждения за „пандемия на самотата“ изглеждат преувеличени. От друга страна, самотата наистина е рисков фактор за преждевременна смъртност, както и за по-лошо психическо и физическо здраве“, каза Ернст.

Болест ли е самотата

Въпреки че временните периоди на самота са често срещани и могат да преминат бързо, самотата може да бъде хронично състояние със сериозни, вредни последици както върху физическото, така и върху психичното здраве. Ефектите от дългосрочната самота върху психическото здраве включват намалено качество на съня, отслабено здраве и дори повишена смъртност. Докато ефектите върху психичното здраве включват депресия, тревожност, слаба памет и т.н.

Факт – самотата боли

Но добрата новина е, че тя често е временно явление, на което не бива да се гледа изцяло негативно. Вместо това можем да я приемем като сигнал, че трябва да потърсим нови приятели или начин да подобрим връзките си с вече съществуващите.

Нещо повече, според някои невролози човекът е еволюирал така, че да изпитва самота, за да бъде подтикнат да поддържа отношенията си с други хора. Усещането е сравнимо с жаждата – ако си жаден, търсиш вода. Ако си самотен – търсиш контакти с околните. От десетки хиляди години съществуваме сравнително безопасно, защото живеем в кооперативни групи. Въпрос на оцеляване е

да търсим връзки със себеподобните

Нека бъдем ясни обаче – самотата е временна, но ако се допусне да стане хронично явление, последиците могат да са сериозни. Предполага се, че хроничната самота вреди на качеството на съня и води до тъга. Това може да доведе и до порочен кръг, в който човек се чувства толкова самотен, че нарочно се отдръпва от другите, което на свой ред го прави още по-самотен, категорични са психолозите.

А ако човек се чувства постоянно самотен – много е вероятно да стигне до депресия

 

За борба със социалната самота

Това чувство възниква, когато се усещате изоставени от по-голяма група. Изключването от група може да бъде болезнено, дори и да не е умишлено. Лесен начин за борба със социалната самота е да скочите в нова дейност или група. Може би в квартала се открива нов клуб по народни танци, или наблизо има арт кафене, където се събират жени и нижат мъниста на бижута. Намерете нов кръг и нови интереси и прескочете в друг етап от живота си, където самотата няма да ви тегли назад.

Ако партньорът ви също няма приятели наблизо, се включете в някой танцов клуб или доброволческа дейност заедно. Важното е да бъдете активни и да не чакате обстоятелствата да се променят сами.

Как да помогнем на себе си?

Първо, определете какъв вид е самотата ви. Понякога се чувстваме самотни поради лични проблеми, например някакво заболяване или неприятна черта от характера ни. Самотата е сигнал, предупреждаващ за даден проблем в нашия живот. Тя привлича вниманието ни, защото от нея боли.

Има много причини, поради които хората могат да ни избягват – обща визия, облекло, характер, липса на социални умения са само някои от тях, но повечето проблеми могат да бъдат разрешени само ако отделим време, за да се вгледаме обективно в себе си.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар