Ванилията прави кожата здрава, млада и я изчиства от петна и пъпки

Ванилията не е само за сладкиши. Ако ароматизирате с нея дома си, ще подобрите настроението си – миризмата действа като антидепресант

Маслото на ванилията пък е много полезно за красотата. То се получава от плодовете на красивата лиана. Най-качественото е от мадагаскарска ванилия.

Маслата от ванилия са три типа. Ефирното е е най-скъпо. Ваниловата паста е също 100% натурална, има черен цвят и е по-подходяща за козметични процедури на тялото.

Ваниловото масло е най-евтино, но внимавайте при покупката – предлагат се и абсолютно синтетични.

Ефирната есенция е с най-силно и качествено действие. Тя избелва кожата, изравнява тена, успокоява раздразнения, повишава еластичността, хидратира и намалява мазния блясък. Ванилията е добър източник на витамин В6, който има важна роля за здравето на кожата. Антибактериалните й свойства се използват за борба с пъпки и акне. Антиоксидантите забавят възрастовите изменения, изглаждат бръчките и намаляват появата на пигментни петна.

Мекото действие на ваниловата есенция е предимство

Трябва обаче да спазвате стриктно предписаните дозировки. Не забравяйте да направите тест за алергия. Винаги добавяйте към ефирното масло базови козметични масла. Най-добре ваниловото се съчетана с масло от жасмин, сандал, розово дърво, цитрус или джинджифил.

За суха и старееща кожа смесете по 15 мл масло от авокадо, жожоба и лешник, добавете по 2 капки ефирно от ванилия и жасмин, по 4 капки от портокал и розово дърво. Нанасяйте на лицето през ден вместо обичайния си крем. След 25 минути попийте непоетото със салфетка. Маската има отлично стягащо действие, изглажда бръчките. Съхранявайте маслената смес в тъмно стъклено шишенце, добре затворено.

За изравняване на тена и заличаване петна от пъпки смесете по 15 мл масло от гроздови семки и жожоба, добавете 6 капки ванилова есенция, по 2 капки розово и сандалово ефирно масло. Нанасяйте на лицето всеки ден с меки масажиращи движения.

За изпръхналите от студа устни може да си направите балсам с помощта на ванилията

Смесете по 1 с.л. масло от ши и бадем, 2 с.л. кокосово, 1 и 1/2 с.л. пчелен восък и 100 капки 100-про-центово масло от ванилия. Първо разтопете восъка на водна баня, добавете базовите маслата, разбъркайте
и накрая сипете ваниловата есенция. На всеки 10-15 минути бъркайте, докато восъкът изстине съвсем и се втвърди. Приберете в добре затворена кутийка. След 10 часа балсамът е готов за употреба.

Източник: ayzdorov.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар