Експерти предупреждават: Пазете се от готовите супи и бульони!

Консумацията на готови храни се е увеличила бързо през последните години

Супите в основата си са отвари от зеленчуци със или без месо. Хората започват да приготвят различни зеленчукови смеси в древни времена, като подправят ястия с различни подправки, корени и листа от растения, за да подобрят и подобрят вкуса.

Никой няма да спори, че най-вкусният бульон се получава с месен бульон, въпреки че калоричното съдържание на месната супа е много по-високо от това на зеленчуковата супа. Заявявайки, че пакетираните храни трябва да се консумират съзнателно, специалисти по хранене и диетика предупреждават да се пазим от ястия с готови супи.

Според диетолози консумацията на готови храни се е увеличила бързо през последните години. Може би всяка инстантна супа, която купувате, защото е здравословна, не е като супата, приготвена у дома.

Готовите супи може да се консумират, когато сме в трудна ситуация. Ако нямате време, можете да направите супи, чиито съставки познавате и които отговарят на вашия вкус. Защото, макар и много рядко, готовите супи съдържат мононатриев глутамат, тоест китайска сол, разясняват експерти по хранене.

Тази сол предизвиква пристрастяване на хората към нея. Друг проблем е съдържанието на натрий в разтворимите супи.

Когато правим супата у дома, можем да коригираме съотношението на солта до желаното количество. Това обаче не е възможно да се коригира в разтворимите супи.

Заедно с консумираната инстантна супа повишаваме нормата на натрий в организма. Увеличаването на съотношението на натрий може да повиши кръвното налягане, както и да наруши сърдечния ритъм, казват диетолози.

Заявявайки, че яденето определено трябва да започне със супа, тъй като ще бъдете гладни и жадни дълго време, диетолог каза:

“Супата също ще осигури навлизане на течности в тялото ни. Трябва да предпочитаме домашно приготвени супи, с ниско съдържание на сол, вместо готова супа. Някои ястия са подходящи за ежедневна консумация, а някои ястия могат да се използват, след като са престояли в хладилник за 2-3 дни.

Зеленчукови супи могат да се съхраняват и в хладилник по-дълго време. Въпреки това кисело мляко, месо и зеленчуци в пилешките супи трябва да се консумират почти веднага. Трябва да се внимава престоят на супите да не надвишава 12 часа.

Вижте какви болести причиняват евтините сухи супи:

Рекламите постоянно ни внушават, че най-бързо, най вкусно и най-евтино можем да се нахраним с една суха супичка, разтворена за минути във вода. Маркетинг проучвания пък показват, че 44% от българите в градовете системно похапват сухи супи, въпреки че са наясно с вредите от тях. Те обаче са евтина храна за голяма част от нашенците и ги ядат хора от 15-69 години. 70% от любителите на сухи супи използват и бульон на кубчета.

Сухите супи и бульоните обаче съдържат убийствена съставка, която докарва куп болести – мононатриев глутамат, обозначен по опаковките с кода E621. Това съединение, използвано като стабилизатор, директно атакува ретината на очите, обърква хормоните и води до диабет и затлъстяване.

Системното използване на супи и бульони от този вид уврежда зрението и метаболизма, категорични са лекари, позоваващи се на куп проучвания на френски и американски изследователи. Въпреки това съставката не е забранена, защото няма достатъчно данни, доказващи пряко вината й, и тя продължава да се влага свободно във всички сухи и разтворими храни и полуфабрикати.

Японски учени, провели скорошно проучване по темата, установили, че сухите супи не са полезни, тъй като съдържат много сол. В една порция супа има половината дневна норма за възрастен човек за консумация на сол. Японските учени, и не само те, са категорични, че прекалената употреба на натриев хлорид удвоява вероятността от развитие на рак на стомаха.

Най-вредна всъщност тази храна се оказва за подрастващите. Те свикват с прекалено изявения, натрапчив вкус на изкуствената супа и отказват истински бульони от зеленчуци и прясно месо. Свикват също и с по-големите количества сол, които по правило производителите влагат.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар