Само един дневно от тези плодове понижава холестерола

Освен това предотватява риска от инфаркт и инсулт

Диетите с високо съдържание на мазнини не са единствената опция, която идва на ум, когато става въпрос за здравето на сърцето и поддържането на холестерола под контрол.

Някои храни с високо съдържание на мазнини са с високо съдържание на холестерол, но не всички са лоши за сърдечно-съдовата система. Всъщност има плод, който е изненадващо полезен за хора, борещи се с висок холестерол.

Става дума за авокадо. То е богато на мазнини, но тези, които са полезни за нас – мононенаситени и полиненаситени и е незаменимо в здравословното хранене.

Само едно авокадо на ден може да помогне за регулиране на холестерола.

Изследователи от Университета на Пенсилвания проведоха контролирано проучване, включващо 45 възрастни участници. Всеки от тях е клинично диагностициран със затлъстяване и всички са претърпели серия от промени в диетата.

Те опитали 3 различни диети – диета с ниско съдържание на мазнини, диета с умерени мазнини и диета с умерени мазнини, която включва едно авокадо на ден.

След това изследователите записали промените, настъпили при участниците.

В края на изследването те открили, че тези, които следват диета, включваща едно авокадо на ден, имат значително по-ниски нива на лошия (LDL) холестерол. В допълнение, те са имали по-високи нива на лутеин, антиоксидант, който играе важна роля за здравето на очите.

Защо авокадото има толкова положителен ефект?

Изследователите стигнаха до заключението, че авокадото има редица биоактивни съставки, а не само мононенаситени мазнини.

Това не е първото проучване, което предполага, че авокадото съдържа нещо, което влияе на LDL холестерола. Предишни изследвания показват, че този плод може да понижи общия холестерол, което води до по-добро здраве на тялото като цяло.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар