Антиоксидантите: Мит или панацея срещу болести?

Те са изключително полезни

Броколи, леща, боровинки, годжи бери, боб, червено цвекло, цитрусови плодове… Те са изключително полезни и поради антиоксидантните си свойства са незаменима част от всеки здравословен хранителен режим. Отвсякъде ни заливат писания, че храните, които са богати на антиоксиданти, са жизненоважни за цялостното функциониране на човешкия организъм. Обясняват ни, че тези „магични“ храни подобряват не само здравето ни, но увеличават жизнените ни сили и са най-здравословни.

Антиоксидантите се представят като панацея срещу стареене, рак и сърдечносъдови заболявания. Така ли е, или има нещо твърде търговско в рекламирането на тези храни. Мит или реалност е полезността на прехвалените антиоксидантни храни?

Факт е, че глобалният пазар на антиоксиданти през 2020 г. възлиза на 3,92 милиарда долара и продължава да расте. Оказва се обаче, че колкото са полезни

 могат да бъдат и вредни

 Според статистиката 80% от потребителите са убедени, че тези продукти имат лечебни свойства и продажбите продължават да растат. Само през 2015 г. се наблюдаваше увеличение с 36% в честотата на етикетирането на продукти като „суперхрани“. Боровинки, броколи, зелен чай, авокадо, сьомга… Списъкът е умопомрачително дълъг.

Вниманието на клиентите е привлечено най-вече от обещанието, че си купуват нещо с високо съдържание на най-добрите естествени антиоксиданти.

Ново изследване, проведено от американски учени от Cedars-Sinai Heart Institute, показва, че ежедневното приемане на хранителни добавки с високо съдържание на антиоксиданти, като витамин С и Е, може да предизвика опасни и нежелани промени в соматичните клетки на човешкия организъм, което значително увеличава риска от новообразувания и онкологични заболявания.

От всички предполагаеми ефекти е доказана само способността на витамин С в големи дози да намалява кръвното налягане и нивата на холестерола, както и да облекчава хода на настинките

 но не и да ги предотвратява

 Приемът на антиоксиданти в нормални дневни дози, които обикновено се предлагат в хранителни добавки и витаминни комплекси, не е в състояние да намали вероятността от сърдечносъдови и инфекциозни заболявания.

Няма достатъчно доказателства и в подкрепа на способността на антиоксидантните добавки да намалят вероятността от развитие на диабет, катаракта и дегенеративни заболявания на нервната система.

Що се отнася до ефекта на антиоксидантите върху намаляване на вероятността от развитие на рак и метаболитни заболявания, не е възможно надеждно да се установи дали положителният ефект от яденето на плодове и зеленчуци се дължи на антиоксидантите, тъй като освен тях те съдържат витамини и минерали, фибри и бавни въглехидрати, които допринасят за нормалното храносмилане и

 регулират глюкозата в организма

Физиологичните процеси в организма са взаимозависими и намесата в тази крехка система без категорични научни доказателства е опасна. Няма недвусмислени доказателства за ползите от антиоксидантите, но има убедителни такива за опасностите от приема на хранителни добавки, които ги съдържат в големи количества.

Затова е добре да знаем, че само здравословното хранене осигурява на организма всички необходими микроелементи, витамини и антиоксиданти без рискове за здравето.

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар